Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Eerste officiële beelden GTA 6 duiken op in illegale trailer

De grondig van het internet gewiste gelekte beelden van GTA 6 doken deze week opnieuw op. Niet op een obscuur forum, maar in een trailer voor een andere grote nieuwe game.

Weet je nog toen opeens, vanuit het niets, een uur aan officiële beelden van GTA 6 op het internet verscheen? Na bijna tien jaar wachten en vele geruchten kregen we een eerste voorproefje op de langverwachte game, op een manier die je niemand toewenst.

GTA 6 (niet meer) op het internet

De beelden waren namelijk gelekt door een ‘hacker’, die door eerder gelekte wachtwoorden te gebruiken binnen wist te komen in de interne chat-omgeving van ontwikkelaar Rockstar Games. Daar trof hij het beeldmateriaal aan.

Sindsdien heeft uitgever Take-Two Interactive drastisch ingegrepen. De beelden werden razend snel van sociale media en YouTube gewist. Op het internet geldt altijd ‘zoekt, en gij zult vinden’, het internet vergeet immers niets, maar voor het grote publiek zijn de gelekte beelden praktisch onvindbaar.

Tot deze week. We kregen namelijk opnieuw officiële beelden van GTA 6 te zien, vanuit een onverwachte hoek. Niet door een hacker of leaker, maar door een andere beroemde games-ontwikkelaar.

Goat Simulator 3

Dan hebben we het over de Goat Simulator-games. Goat Simulator kwam in 2014 uit als een kleine indiegame, maar is sindsdien uitgegroeid tot een grote franchise. Spelers krijgen een absurde sandbox, een virtuele speeltuin, voorgeschoteld, waarin ze met een met opzet lastig te besturen geit chaos kunnen veroorzaken.

Ondertussen is ontwikkelaar Coffee Stain Studios alweer toe aan Goat Simulator 3. Het spel is al een maand beschikbaar, maar middels kenmerkende humor en een knap staaltje viral marketing hoopte de Zweedse studio deze week nog wat extra aandacht te genereren voor de game.

Gelekte beelden in trailer

In plaats van een parodie-trailer te maken, zoals ze de vorige keer deden, besloot Coffee Stain Studios daadwerkelijke beelden van GTA 6 in zijn nieuwste trailer te gebruiken. De video focust op een onhandige NPC, een achtergrondpersonage in videogames, die geïnterviewd wordt alsof het een acteur is. Hij noemt onder andere dat hij binnenkort in meer projecten te zien zal zijn, waaronder ‘eentje die recentelijk nog gelekt is’. Terwijl hij het daarover heeft toont de trailer kort gelekte beelden van GTA 6, een video van een restaurant dat wordt overvallen, met de desbetreffende NPC erin geplakt.

Komisch? Zeker. Legaal? Absolutely not. De trailer werd al snel van Twitter gehaald wegens klachten van de ‘copyright owner’, uitgever Take-Two dus. Ook pogingen om de beelden opnieuw op YouTube te zetten werden gedwarsboomd door YouTube’s copyright-systeem.

Hypocriet?

Kijk, Rockstar Games is de koning van de satire. Zelfspot en de draak steken met andere franchises zijn twee belangrijke ingrediënten in de succesformule die Grand Theft Auto heet. De studio werd na het neerhalen van de beelden dan ook meteen beschuldigd van hypocrisie.

Maar deze beelden waren gestolen, en het publiek had ze daarmee nooit mogen zien. Zelfspot is een groot goed, maar er zijn grenzen. Bovendien is was Coffee Stain Studios heeft gedaan ronduit illegaal. Maar ja, aandacht hebben ze zeker geschreven: het halve internet heeft het deze week (in)direct over Goat Simulator 3. Missie geslaagd?

Metro

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.