Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 5 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Goede voornemens: afvallen in 2022 gaat je lukken met deze tips

We laten het oude jaar achter ons en zijn met frisse moed begonnen aan 2022. Een jaar waarin we weer doelen stellen. Dit doen we op verschillende gebieden. Van carrière en financiën tot het vinden van liefde. Toch zijn de meeste goede voornemens gericht op gezondheid. We willen niet alleen afvallen, maar ook fitter en sterker worden. Wij gaan je daarbij helpen.

In het afgelopen jaar hebben we veelvuldig geschreven over afvallen, voeding, sporten, diëten en andere manieren om gezonder en fitter te worden. Geen zorgen, daar gaan we in 2022 gewoon mee door. Met wat hulp van de wetenschap is het in de toekomst niet meer nodig, maar tot het zover is blijven we zoeken naar manieren om jouw leven gezonder te maken.

Afvallen en fitter worden gaat lukken met deze tips

We trappen daar vandaag mee af met een samenvattend artikel waarin we terugblikken op de succesverhalen van vorig jaar. We lopen de punten langs die belangrijk zijn voor als je wil afvallen of fitter wil worden. Daaronder verzamelen we iedere keer een aantal artikelen die dieper ingaan op dit onderwerp of je tips geven.

Tip 1: afvallen begint met voeding

In de basis is het heel simpel. Eet je te veel, dan kom je aan. Krijg je niet voldoende binnen, dan val je af. Helaas is het in de praktijk een stuk minder eenvoudig. Het gaat er namelijk niet alleen om hoeveel je eet, maar ook wat je eet. Als je wil afvallen is calorieën tellen een goed begin, maar het is minstens net zo belangrijk dat je ook de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ieder jaar zijn er weer nieuwe trends en daarnaast zijn er een hoop meningen. Volgens de één gaat afvallen het snelst als je koolhydraten laat staan en de ander roept dat intermittent fasting het gouden ei is. Uiteindelijk is het vooral aan jou om dingen te proberen. Kijk wat voor jou werkt en pas je voeding aan op jouw wensen en doelen. Om je te helpen, hebben we hieronder een aantal handige artikelen op een rij gezet.

 

Tip 2: fit worden doe je door te bewegen

Met de juiste voeding kom je een heel eind, maar als je echt fit wil worden, zul je ook moeten bewegen. Daarnaast is sport essentieel als je snel wil afvallen. Je lichaam presteert het best wanneer deze regelmatig in actie komt. Dan kan in de meest intense vorm, maar ook gewoon door te fietsen of wandelen en zelf door middel van huishoudelijke klusjes.

Mocht je naast het afvallen en fitter worden ook spieren willen kweken, dan zul je meer moeten doen. Een abonnement op de sportschool is dan eigenlijk wel een must. Maar wat moet je daar doen? Hoe bouw je een goede training op? En welke oefeningen mogen absoluut niet ontbreken? In onderstaande artikelen helpen we je om in beweging te komen. Van eenvoudige oefeningen om fitter te worden tot complete workouts die je het lichaam van een superheld geven.

Tip 3: afvallen is voor doorzetters (die zichzelf belonen)

Zelfs wanneer je het perfecte dieet samenstelt en het ideale trainingsschema hebt gevonden, ben je er nog niet. Je hebt alleen nog maar de basis gelegd voor succes. Als je wil afvallen en fitter wil worden, moet je vooral een doorzetter zijn. De weg naar je doel is lang en een misstap is zo gemaakt.

Afvallen is dus niet alleen een fysieke, maar ook een mentale strijd. Gelukkig is er ook op dat gebied voldoende hulp te vinden. Het is in ieder geval belangrijk om gemotiveerd te blijven. Wanneer jij je hoofd laat hangen, is het bijna onmogelijk om je doelen te behalen. In onderstaande artikelen vind je verschillende tips om gemotiveerd te blijven. Van cheatmeals tot mentale tips.

Tip 4: pak je rust en zorg dat je genoeg slaapt

Wanneer je een doel wil bereiken, dan kost dat veel energie. Daarom is het extra belangrijk dat je ook genoeg rust pakt. Je moet je lichaam de tijd en ruimte geven om te herstellen. Als je wil afvallen of fitter wil worden, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Zorg daarom voor balans in je leven. Maak een planning waarin werk, sporten en ontspanning in balans zijn. Prop je agenda vooral niet te vol, want dat kost je alleen maar onnodig veel energie en je bent minder effectief. Misschien wel het belangrijkste hierin is dat je tijd neemt om te slapen. Een paar uurtjes is niet genoeg. Je moet je lichaam echt de tijd geven om te herstellen. Hieronder vind je een aantal artikelen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je slaap(ritme).

Tip 4: afvallen door te hacken mag

Of je nu wil afvallen of spieren wil kweken, het is altijd hard werken. Daarom mag je best een beetje valsspelen om het makkelijker te maken. Met alleen hacks ga je er niet komen, maar ze kunnen je wel helpen om het proces te versnellen of makkelijker te maken.

Een paar kleine trucjes kunnen net het verschil maken. Hard werken is essentieel, maar het is net zo belangrijk om ook slim te werken. Denk daarbij aan bepaalde voeding of kleine aanpassingen in je leefpatroon. Pas alleen wel op, want niet elke hack werkt. In onderstaande artikelen lees je daar meer over.

Afkijken bij celebrities

Op school heb je geleerd dat afkijken niet wordt beloond. Nou, dat is als het om afvallen en gespierder worden gaat wel anders. Dan is het juist goed om rond te kijken. Er zijn genoeg succesverhalen en daar kun jij een hoop van leren. We hebben hieronder een aantal tips, diëten en trainingsschema’s van celebrities gezet die jou gaan helpen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.