Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 9 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Eeuwenoud bierdieet van monniken blijkt behoorlijk effectief

Oké, we moeten het er even bij vertellen: probeer dit zelf maar niet. Maar het kan dus wel. Afvallen met een bierdieet. Alleen maar bier en niets anders. Het levende bewijs is veteraan Del Hall. Hij viel in 50 dagen tijd 23 kilo af.

Zo richting de feestdagen gaan we op zoek naar een manier om onze cognitieve dissonantie weg te spoelen. Om een excuus te hebben om toch dat extra biertje te pakken. Welnu, we hebben iets om ons aan vast te houden. Monniken doen het ook.

Afvallen met bier dan wel ‘vloeibaar brood’

Veteraan Del Hall noemt bier overigens ‘vloeibaar brood’. Je kent de uitspraak vast wel: een biertje staat gelijk aan twee sneetjes bruin brood. Nou is dat sterk afhankelijk van het soort bier, maar er zitten wel degelijk voedingsstoffen in jouw goudgele en bij voorkeur bruine rakkers. Zoveel dat je er 50 dagen op kunt leven en nog aan afvallen kunt denken ook. Het bierdieet van Del Hall is gebaseerd op een eeuwenoud gebruik van monniken, van wie hij de term ‘vloeibaar brood’ heeft overgenomen. In een veertig dagen lange vastenperiode gebruikten de monniken alleen kloosterbier. Ze creëerden een extra sterk brouwsel, vol koolhydraten, suikers en andere voedingsstoffen.

Na zijn tijd in het leger is Dell Hall aan het werk gegaan bij Fifty West Brewing Company in Cincinnati, een stad in de Amerikaanse staat Ohio. Op Instagram noemt hij zichzelf een beer influencer. “Als man in de bierindustrie hoor je altijd weer dat verhaal over de monniken in Bavaria uit de 17e eeuw. Veertig dagen lang gaven ze al het vaste voedsel op en dronken ze alleen een speciaal gebrouwen bier, dat ze doppelbock noemden”, zegt Dell Hall tegen CBS. “Ik vroeg me altijd af of dit echt mogelijk was en besloot het zelf te proberen. Aanvankelijk zonder aan afvallen te denken.”

De veteraan hield het proces stap voor stap bij op social media. Hij vertelde dat de eerste week veruit het zwaarst was, maar dat hij al vrij snel ontdekte dat hij aan het afvallen was. Ook zijn cholesterol en bloedruk gingen erop vooruit. Uiteindelijk is hij 23 kilo afgevallen in 50 dagen tijd. Nogmaals: don’t try this at home, maar gebruik het vooral als excuus.

🥃 Check ook: 7 alcoholische drankjes met relatief weinig calorieën

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.