Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 17 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zijn koolhydraten onmisbaar voor energie of vervangbaar?

De discussie over afvallen en koolhydraten is bijna even fel als discussies over het boerenland. De aardappelen liggen in ieder geval alweer in de winkel. Als je ze kookt, zitten daar 18 gram koolhydraten in per 100 gram. Kun je nou zonder als je wil afvallen of zijn ze vervangbaar?

Mensen die willen afvallen, zoeken naar allerlei manieren om extra lichaamsgewicht te verliezen. Soms worden die manieren gevonden, vaak ook niet. Zo vertelden we laatst al dat het Keto-dieet niet voor iedereen een goed idee is. Uit een grootschalig onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt ook dat het schrappen van ‘carbs’ slecht is voor je gezondheid. En toch blijven mensen het ontkennen.

Koolhydraten vervangbaar of onmisbaar?

Koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie voor het menselijk lichaam. Ze komen voor in product(groep)en als granen en graanproducten, aardappelen, peulvruchten en fruit. Maar ook in zoetigheid als koek, snoep en pepernoten. Ze worden gebruikt als brandstof voor je lichaam tijdens fysieke beweging, maar ook voor je hersenen en centrale zenuwstelsel.

Hete pepers helpen tegen overgewicht: feit of fabel?

Je gebruikt koolhydraten voor alles. Bij het concentreren op de ondertiteling van je favoriete serie. Tijdens het lezen van dit artikel. Bij het denkbeeldige ja-knikken op de vorige uitspraak. Bij het rennen naar de shoarmatent. En uiteraard tijdens het trainen. Kortom: koolhydraten zijn broodnodig. We verklappen het maar vast: ook tijdens het afvallen.

De feiten waar we energie van krijgen

Koolhydraten zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt om je dagelijkse activiteiten uit te voeren en lekker te trainen. Ze leveren per gram 4 kilocalorieën aan energie en er zijn verschillende soorten koolhydraten, namelijk simpele (suikers) en complexe (zetmeel). Simpele koolhydraten zitten in zoetigheden als snoep, pepernoten, frisdrank, koek en tafelsuiker, maar ook in witbrood, fruit en honing. De complexe variant zit in producten als volkoren graan(producten), aardappelen en peulvruchten. Veel mensen die willen afvallen, stoppen met pasta en aardappelen. Iets wat door veel voedingsexperts en diëtisten niet per se wordt aangeraden.

Kamp complex is over het algemeen rijker aan nutriënten, omdat ze in verhouding meer vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Scheikundig gezien bestaan beide kampen uit verschillende structuren. Deze structuren kun je vervolgens weer indelen in drie groepen.

  • Monosachariden: dit zijn de simpele koolhydraten, die bestaan uit één molecuul. Er zijn drie verschillende monosachariden, namelijk glucose, fructose en galactose.
  • Disachariden: dit zijn ook simpele koolhydraten, maar deze bestaan uit twee moleculen. Disachariden bestaan altijd uit één glucosemolecuul en één andere monosacharide. De bekendste disachariden zijn sacharose, maltose en lactose.
  • Polysachariden: dit zijn de complexe koolhydraten. Ze bestaan vaak uit lange strengen moleculen van de monosacharide glucose. De belangrijkste polysachariden zijn glycogeen, zetmeel en vezels.

Als je voedingsmiddelen eet die koolhydraten bevatten, breekt het lichaam de ‘carbs’ af tot kleine losse moleculen. Alle koolhydraten worden afgebroken tot losse glucosemoleculen. Het lichaam absorbeert deze moleculen en kan ze gebruiken als energie. Daarnaast wordt een deel van deze moleculen opgeslagen als glycogeen in de spieren en de lever. Maar nu gaan we te diep, je wil natuurlijk gewoon weten hoe het zit met afvallen.

Je hebt ze nodig, ook als je wil afvallen

Het geheim van het afvallen is absoluut niet het weglaten van de carbs, hiervoor zijn ze veel te belangrijk. Zonder koolhydraten heb je helemaal niet de energie om overgewicht te kunnen en willen verliezen. Heel simpel: het gaat om het creëren van een negatieve energiebalans. Dat wil zeggen: het verbranden van meer energie dan je verbruikt, ongeacht je koolhydraatinname. Zo simpel kan het zijn. Gelukkig maar.

Check ook deze 4 tips om zo’n 600 calorieën per dag te besparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.