Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 20 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Afvallen met het ketogeen dieet (geen koolhydraten): niet zonder risico

Het accepteren van een streng voedingsregime om gewicht te verliezen is iets wat mensen al eeuwenlang doen. Niemand vindt het prettig om teveel gewicht mee te zeulen en dus zijn we nog steeds op zoek naar de meest ideale methode om ons streefgewicht te bereiken. Afgezien van de enkeling die obesitas als de meest ultieme zegening ervaart (“ik ben gelukkig met mijn gewicht, ook al vindt de rest dat ik te zwaar ben”), een gezond gewicht hanteren is belangrijk, zeker voor je hart en andere organen.

Een van de meest populaire diëten is het Ketogeen dieet, een voedingsregime waarbij de slechte vetten radicaal worden geëlimineerd, net als de koolhydraten. Wat je dan overhoudt is bar weinig, maar wel supergezond. Nu blijkt uit een vijf jaar durend onderzoek dat het wellicht toch niet helemaal super is om op een dergelijke manier af te vallen.

Ketogeen dieet: snel afvallen

Mensen die het Keto-dieet hanteren verliezen snel gewicht omdat het koolhydraatvrije programma ketose induceert. In die toestand verbrandt het lichaam vet en kan het snel veel vet verbranden. Dat is de aantrekkingskracht van Keto. Het levert de resultaten die je ervan verwacht.

Koolhydraatarme voeding als risicofactor

Dr. Williams, de voormalige president van het American College of Cardiology, is minder enthousiast. Hij is van mening dat een ketogeen dieet op korte termijn prima is. In een interview met het Plant Based News, zei Dr. Williams dat hij het idee leuk vindt, “het basisconcept: je verandert je voedingsgewoonten en je verandert iets aan je eigen houding ten opzichte van voeding. Het nadeel is echter dat de wetenschap achter het ketogeen-dieet niet correct is.”

“Het Journal of the American Heart Association”, zo vervolgt Dr. Williams zijn betoog, “heeft enige tijd geleden de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat men heeft uitgevoerd bij mensen die zijn overleden aan de gevolgen van een hartfalen. Hieruit kwam naar voren dat maar lieft 53 procenten van de onderzochte gevallen, het mensen betrof die actief gebruik maakten van het Ketogeen dieet. Daarmee is voor mij de conclusie duidelijk: het ketogeen dieet vergroot in bepaalde gevallen de kans op hartfalen. Niemand zo hier dus langere tijd mee moeten doorgaan.”

Dr. Williams baseerde zijn uitspraken op een vijf jaar oud onderzoek. Hieruit bleek dat het volgen van koolhydraatarme diëten gerelateerd zijn aan een stijging van de sterfte, vooral hartgerelateerde sterfte. De Lancet benadrukte dit jaar een studie die tot soortgelijke conclusies leidde. Dat onderzoek werd uitgevoerd op basis van de gegevens van patiënten in de de laatste decennia, tot aan de jaren tachtig.

Weet wat je eet

Zonder het onderzoek aan een kritische kanttekening te willen onderwerpen, lijkt het allemaal duidelijk. Sommige koolhydraten in de voeding zijn uiteindelijk noodzakelijk. Keto’s vetverbrandende kracht is allemaal goed en wel als het gaat om het bereiken van gewichtsverlies gedurende een bepaalde periode, maar uiteindelijk is het allesbehalve een goed ouderwets uitgebalanceerd dieet. Wat je ook niet moet doen als je gezond wil afvallen, zijn deze tien zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afvallen met het ketogeen dieet (geen koolhydraten): niet zonder risico
Sluiten