Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 14 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Eet geen zalm maar eet áls een zalm, dan heb je de gezondste vis

Zalm is de meest gegeten vis van Nederland, maar niet de gezondste vis. In een nieuwe studie stellen wetenschappers dat vissen die door de zalm worden gegeten, meer voedingsstoffen bevatten dan deze roofvis zelf. Zij adviseren: eet geen zalm, maar eet áls een zalm.

De meeste zalm in de supermarkt is kweekvis. Een kooi vol zalmen is geen fraai gezicht. Opeengepakt met vele duizenden soortgenoten zwemmen de vissen door hun eigen uitwerpselen en worden ze geteisterd door vleesetende luizen. Naarmate de jaren vorderen, zien ze er steeds meer uit als zombie-versies van zichzelf. Dit lossen kwekers op door een zwik antibiotica door hun voer te vermalen.

Nog steeds beoordeelt de Voedsel- en Warenautoriteit zalm als een veilige vis, bovendien zit er veel gezonde omega-3 in. Van de andere kant bevat kweekzalm hierdoor veel PCB’s (pesticiden en andere giftige stoffen). Acht keer zoveel als een exemplaar uit het wild.

Nu zullen we bij Manners niet zo snel vertellen wat je wel of niet moet eten. Zelf zijn we echter blij met de gezondere alternatieven die wetenschappers in een nieuwe studie naar voren schuiven. Toevallig zit hier ook een Hollandse favoriet bij.

Gezondste vis bevat veel meer omega-3 dan zalm

In een studie van Nature Food concluderen wetenschappers dat de vis die normaliter door zalm wordt gegeten, meer gezonde voedingsstoffen bevat dan de zalm zelf. Hieronder valt naast makreel en ansjovis ook onze eigen Hollandse haring. Alle drie de visjes zitten bomvol eiwitten, calcium, ijzer en vitamine D, A en B12.

afvallen, snoepen, gezonde snacks, haring, snacken
Haring is gezond (Afbeelding: Unsplash)

Zelfs het wonderstofje omega-3 − goed voor (onder andere) hart, ogen en brein − is in relatief grotere hoeveelheid te vinden in de prooivisjes dan in zalm. Bovendien, omdat ze van nature een minder lange levensloop hebben, is er een stuk minder kwik opgehoopt in hun vissenlijfjes ten opzichte van de lang levende (kweek)zalm.

Haring, ansjovis en makreel als alternatief voor zalm

Het is een gelukkig toeval dat alle in het onderzoek naar voren geschoven soorten al helemaal ingeburgerd zijn in Nederland. Een broodje makreel, ansjovis door de pasta of een haring uit het vuistje − het zal de meeste van ons welbekend in de oren klinken.

Toch wordt er in Nederland ongeveer 3 keer zoveel zalm gegeten als haring, 7 keer zoveel als makreel en 35 keer zoveel als ansjovis. Zeggen wat je moet eten doen we liever niet, maar om wat meer af te wisselen durven we wel aan te bevelen. Probeer bijvoorbeeld eens deze salade met gerookte makreel van Culy.

Van makreel word je gelukkig

Wijzelf hebben geen motivatie nodig om een broodje makreel van de markt te halen. Het is niet alleen de gezondste vis. Voor wie twijfelt: check de eerste plaats in deze ranglijst van voedsel dat je aangetoond gelukkig maakt.

Deze 10 voedingsmiddelen maken je aangetoond 'gelukkiger'
Een broodje makreel zit vol magnesium (Afbeelding: visspecialist Gerard van Es in IJmuiden)

Dit hele verhaal kan overigens in de prullenbak als je de Netflix-documentaire Seaspiracy hebt gezien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.