Alrik de Jong
Alrik de Jong Netflix 24 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuw op Netflix: Seaspiracy, de pijnlijke opvolger van Cowspiracy

De makers van de geprezen documentaire Cowspiracy debuteren met een Netflix Original. Seaspiracy, een documentaire over de verwoesting van de oceanen door de mens, is vanaf vandaag (24 maart) te zien op Netflix.

Cowspiracy kwam in 2014 uit en was voor veel mensen een eyeopener. De documentaire gaat over de invloed van de veehouderij en bio-industrie op het milieu, en hoe milieuorganisaties daarmee omgaan. Je voelt hem aan komen, in Seaspiracy staat de milieu-impact van van de visserij centraal.

Seaspiracy is dé nieuwe documentaire op Netflix

Wat de mens boven water doet, gebeurt ook onder water: op een respectloze manier met dieren omgaan. Dat het probleem in de oceanen verder gaat dan overbevissing, wordt pijnlijk zichtbaar in deze nieuwe Netflix-documentaire. Seapiracy neemt een diepe duik in de vernietiging van mariene ecosysteem, de rol van de visserijsector in het aanwakkeren van plasticvervuiling en het concept ‘duurzame visserij’.

De opvolger van Cowspiracy is geregisseerd en geproduceerd door Ali Tabrizi, die naar eigen zeggen werd verrast door de enorme omvang van het probleem. “Ik ben al zo lang ik me kan herinneren gefascineerd door de oceaan”, zegt Tabrizi. “Maar deze romantische visie veranderde volledig tijdens het maken van Seaspiracy. Ik werd gedwongen om een ​​kant van het verhaal onder ogen te zien dat ik nog niet kende.”

Zelfde impact als Cowspiracy?

Netflix noemt Seaspiracy het ‘belangrijkste ontbrekende stukje in de milieupuzzel’. Nu is het afwachten wat de impact van de documentaire is. Cowspiracy bracht in iedere geval veel teweeg. Veel mensen zijn sindsdien anders naar vleesconsumptie gaan kijken en tevens minder vlees gaan eten. Gaan we nu ook eens anders kijken naar visconsumptie? Liggen de supermarktschappen straks ook vol met visvervangers? Na deze confronterende documentaire kom je tot de pijnlijke conclusie dat dit noodzakelijk is.

Ali Tabrizi, Seaspiracy, documentaire, nieuw op netflix, cowspiracy
Documentairemaker Ali Tabrizi (Afbeelding: Netflix)

Seaspiracy is nu te zien op Netflix. Check daarna deze 10 manieren om groener te leven en tegelijk geld te besparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.