Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 25 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Zoveel dagen moet je vrij nemen om écht tot rust te komen

Ben jij volledig uitgerust na dit lange Pinksterweekend? Vast niet. Dit is hoeveel dagen je minimaal vrij moet nemen om de stress van je werk helemaal achter je te laten en echt tot rust te komen.

Heerlijk, zo’n extra dagje weekend. Het zorgt er toch voor dat we net wat meer opgeladen achter ons bureau zitten dan na een normaal weekend. Maar het roept bij ons ook vragen op. Hoe komt het eigenlijk dat we maandagochtend eerder gesloopt dan uitgerust achter ons bureau zitten? En hoeveel dagen vrij heb je nodig om echt volledig uit te rusten?

Waarom je na het weekend niet uitgerust bent

Het weekend zou ons moeten opladen, maar eerlijk is eerlijk: echt uitgerust zijn we vaak niet op maandagochtend. En ook niet op dinsdagochtend na een vrije maandag. Dit komt onder andere doordat we onze weekenden vaak volplannen met activiteiten waar we doordeweeks niet aan toekomen. Echt de tijd om te ontspannen nemen we niet.

Toch is dit niet de grootste boosdoener. Dat is namelijk het uitslapen. Het is heerlijk om je nog een keer (of drie) om te draaien op het tijdstip dat normaal gesproken je wekker gaat. Toch zijn deze twee dagen waarop je later naar bed gaat en ook later je bed uitkomt, genoeg om je slaapritme volledig in de war te gooien. Wanneer op maandagochtend je wekker gaat, moet je op de blaren zitten.

Hoeveel dagen moet je vrij nemen om tot rust te komen?

We hebben nu achterhaald waarom we na het weekend niet helemaal opgeladen zijn. Maar hoeveel dagen vrij heb je dan nodig om echt helemaal tot rust te komen? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je minimaal vier dagen vrij nodig hebt. Pas na vier dagen lukte het de 2.000 ondervraagde respondenten om niet meer aan werk te denken. En pas als je niet meer de neiging hebt om je mail ‘even’ te checken of na te denken over die meeting die eraan komt, kun je pas echt tot rust komen.

De Vlaamse psychologe Fanya Verhenne geeft aan dat de meeste mensen zelfs nog langer nodig hebben om de stress van hun werk achter zich te laten. Haar advies is om minimaal acht dagen vrij te nemen om goed op te laden, liet ze weten aan De Standaard. Ze benadrukt daarom dat het niet genoeg is om af en toe een dagje vrij te nemen. “Eén langere vakantie is eigenlijk beter”, zegt ze.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.