Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 21 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

5 cheat meals met relatief weinig calorieën

Wie zegt dat afvallen en bourgondisch eten niet samen kunnen gaan? Je moet alleen de juiste recepten hebben. Vijf cheat meals met relatief weinig calorieën.

Bij de begrippen ‘bourgondisch eten’ en ‘cheat meals’ denk je toch al snel aan zondigen. Veel calorieën eten in een korte tijd, daar vervolgens spijt van krijgen. Toch?

Onzin, vindt Jorn van Bourgondisch Fit. Hij laat met zijn recepten zien dat je gemakkelijk lekkere gerechten kunt eten, zonder dat daar al te veel calorieën in zitten. We mogen vijf van zijn recepten met je delen om te laten zien dat afvallen en bourgondisch eten prima samengaan.

Cheat meals met relatief weinig calorieën

We hebben vijf recepten voor je uitgelicht. De Spaanse gehaktballetjes bevatten 369 kcal per portie, de frambozensmoothie 200 kcal per portie, de groente-frittata 464 kcal per portie, de kip 375 kcal per portie (zonder wrap en groenten, omdat deze naar keuze zijn) en de Turkse Pizza 293 kcal per portie.

1. Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus)

Zeg je Spaanse tapas, dan zeg je gehaktballetjes in tomatensaus. Dit gerecht is niet alleen lekker tijdens een avondje borrelen, maar ook als gezonde, smaakvolle snack of bijvoorbeeld bij een gerecht met rijst. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

krokante kip in een jasje van havermout, gezond cheat meal recept, afvallen
(Foto: Bourgondisch Fit)

2. Krokante kip in een jasje van havermout

Kip is een goede bron van eiwitten. Maar gaat die standaard kip-rijst-broccoli je een beetje tegenstaan? Probeer dan deze krokante kip in een jasje van havermout eens voor de verandering. Een gerecht vol eiwitten, smaak en textuur. Lekker in een wrap of gewoon als losse snack na het sporten.

3. Rijk gevulde groente-frittata met zoete aardappel

Een groente-frittata is een lekkere, vullende maaltijd waar je energie van krijgt. Het makkelijke van de frittata is dat het gerecht van origine een gerecht was dat werd gebruikt om overgebleven restjes op te maken. Van stukjes spek tot spinazie en van uien tot paprika’s, je kunt alles opmaken met een frittata.

Wil je er zeker van zijn dat alle smaken goed bij elkaar passen, dan maak je dit gerecht met zoete aardappel en champignons. Bonus: je gebruikt ook kaas in dit recept. Geen doodzonde als je wil afvallen, wel met mate eten.

7 verrassende recepten voor friet zonder aardappel

frisse frambozen smoothie, gezond cheat meal recept, afvallen
(Foto: Bourgondisch Fit)

4. Frisse Frambozen Smoothie

Deze smoothie is perfect na een workout. Vind je een standaard eiwitshake met melk maar saai en neig je eerder naar een milkshake van de snackbar? Dan is deze smoothie met frambozen een geschenk uit de hemel. De eiwitten in deze shake zorgen voor spiergroei, en met de smaak van de frisse frambozen is deze shake in no-time op.

5. Turkse Pizza’s (volkoren)

Op een brakke zondagochtend wil je misschien niets liever dan een Turkse Pizza bij de lokale snackbar halen. Het enige nadeel is dat die maaltijd vol vetten en calorieën zit, en als je echt wilt afvallen dan zou je die keuze misschien beter niet kunnen maken.

Kan je het idee van die Turkse Pizza toch niet uit je hoofd krijgen? Met dit recept maak je een gezonde versie helemaal zelf. Je moet er misschien even voor in de keuken staan (je maakt de wrap namelijk ook helemaal zelf), maar we kunnen alvast verklappen dat de smaaksensatie dat helemaal goed maakt.

7 mythes over voeding die je voorgoed kunt vergeten

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.