Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 7 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

6 marinades om je kip, rijst en broccoli mee op smaak te brengen

Kip, rijst en broccoli is een populair gerecht onder (kracht)sporters. Wel een tikkeltje saai, maar daar breng je verandering in met deze zes marinades.

De combinatie van kip, rijst en broccoli zorgt voor een uitstekende verhouding in eiwitten, koolhydraten en micronutriënten. Precies wat je als krachtsporter nodig hebt om je goals te bereiken.

Maar we geven toe: als je keer op keer hetzelfde eet, kan het behoorlijk gaan vervelen. Deze zes marinades geven jouw kip, rijst en broccoli wat meer pit, zodat je jouw voedingsschema langer volhoudt.

6 marinades voor je kip, rijst en broccoli

Niemand wordt gelukkig van droge kipfilet, dus doe jezelf een plezier en maak ‘m eens klaar met een van de onderstaande kip marinades.

1. Teriyaki

Wist je dat je voor een teriyaki-marinade helemaal niet zo veel in huis hoeft te hebben? Dat maakt het wat ons betreft een recept om in je hoofd te prenten.

  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels mirin
  • 4 eetlepels sake
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Mirin en sake koop je tegenwoordig steeds vaker in de supermarkt. Ligt het bij jouw supermarkt nog niet in het schap, dan hebben ze het sowieso bij de lokale toko. Hoe je de marinade maakt, lees je hier.

2. Chimichurri

Chimichurri is fris, kruidig en zuur tegelijkertijd. Met deze marinade maak je jouw kip, rijst en broccoli anders dan je ooit hebt geproefd. Je moet voor dit recept de droge ingrediënten fijnstampen met een vijzel, voordat je de natte ingrediënten aan het mengel toevoegt. Heb je die niet, doe dan alle onderstaande ingrediënten in een maatbeker en ga los met een staafmixer. Werkt net zo goed.

  • 50 ml olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • Blaadjes van 5 takjes verse tijm
  • 1 handje verse oregano
  • 1 handje bladpeterselie
  • 1 handje bieslook, fijngehakt
  • 1 Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 witte ui, heel fijn gesnipperd
  • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper

3. Pesto

Dat kip en pesto een goede match zijn, weet je waarschijnlijk al door de klassieke ‘pasta pesto’ met kip. Het is eenvan de makkelijkste marinades die je kunt verzinnen. Smeer de kipfilets in met pesto, laat even intrekken, en bak in de oven, pan of barbecue. Gebruik pesto uit een potje, of liever nog dit recept voor verse, authentieke pesto.

Hele kip van de barbecue of uit de oven: dit is de ultieme methode

kip marinades
(Afbeelding: Nancy van Batenburg voor Culy)

4. Kip cashew

Als je wel eens Aziatisch eten afhaalt, heb je ‘kip cashew’ vast wel eens op het menu zien staan. Dit populaire gerecht makkelijk thuis zelf maken met dit recept van Culy. Het recept bevat kip, rijst en broccoli. Probeer het eens.

5. BBQ

Een marinade met whisky en hete saus, daar mag je ons voor wakker maken. Beide ingrediënten zitten verwerkt in deze BBQ-marinade, die de kip lekker veel pit geeft.

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 6 tomaten
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Scheut whiskey
  • 1 theelepel hot sauce (bijvoorbeeld Tabasco of Sriracha)
  • 50 ml worcestersaus
  • 75 gram bruine basterdsuiker

De precieze bereidingswijze van deze marinade vind je hier.

6. Indonesische kip saté

Om af te sluiten met een klassieker uit Indonesië. Zeg je Indonesische keuken, dan zeg je sambal en ketjap. In dit recept marineer je de kipfilet niet één, maar twee keer. Dat zorgt ervoor dat de kip lekker mals blijft. In combinatie met broccoli en rijst een heerlijk smaakbommetje.

Meer recepten voor krachtsporters

6 voortreffelijke recepten met bier als ingrediënt

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.