Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 8 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zondag met Lubach hard aangepakt op Twitter: dit is er aan de hand

Wie maandagochtend op Twitter kijkt, ziet meestal dat Zondag met Lubach trending is. De satirische nieuwsshow weet eigenlijk altijd wel wat los te maken. In het verleden leverde hem dat vaak een stroom aan positieve tweets op, maar dat is vandaag niet het geval. Arjen Lubach wordt stevig aangepakt en daar zijn twee redenen voor.

De laatste seizoenen was het eigenlijk altijd de goed nieuwsshow op Twitter. Iedere maandag was er vooral lof voor de sterke items van Zondag met Lubach. Dat is dit seizoen wat meer gaan draaien. Waar je in het verleden op zoek moest naar negatieve tweets, vliegen ze je de laatste weken om de oren. Afgelopen zondag werd het dieptepunt bereikt. Hoewel er wel wat complimenten waren, werd Arjen Lubach toch vooral stevig aangepakt.

Rutte bashen met Lubach

Dit kritiek was vooral gericht op twee items uit de laatste aflevering van Zondag met Lubach. Het begon met nieuwe kritiek op Rutte. Net als in voorgaande afleveringen richtte Arjen Lubach zijn pijlen op de minister-president. Ditmaal ging het over diens coronakennis. In het item werd een aantal voorbeelden gegeven waaruit blijkt dat Mark Rutte bepaald geen expert is.

Veel kijkers zijn het er mee eens dat de leider van ons land de plank een paar keer misgeslagen heeft, maar het houdt ook een keer op. Zij vinden dat het nu wel erg opzicht worden dat Arjen Lubach constant weer probeert om Mark Rutte onderuit te halen. Deze kritiek was er eerdere afleveringen ook al, maar het lijkt erop dat steeds meer mensen het zo wel genoeg vinden.

Politiek of vermaak?

Sommigen gaan nog een stapje verder en vinden dat Arjen Lubach te veel politieke kleur bekent. Naast het leveren van kritiek op Rutte zou hij ook te vaak andere partijen sparen, of zelfs promoten. Zo “promootte” hij eerdere Volt door middel van een woordgrapje en zou hij te vaak de kant van D66 kiezen.

Het vaccinatiepaspoort

En dat is niet de enige kritiek die Arjen Lubach op Twitter over zich heen krijgt. Ook het item over een vaccinatiepaspoort maakt een hoop los. Hierin blikt hij vooruit op de aankomende periode waarin steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Moeten deze mensen meer vrijheden krijgen? En wat gaan we doen met de mensen die een prik weigeren?

In voorgaande seizoenen werd al duidelijk dat Arjen Lubach een voorstander is van vaccineren. Hij heeft er dan ook grote moeite mee dat er mensen zijn die, vaak zonder goed onderzoek gedaan te hebben, ervoor kiezen om geen prik te laten zetten. Helemaal prima vindt Lubach, maar dan breng je wel de volksgezondheid in gevaar. Om dit te voorkomen stelt Lubach voor dat we de boel gaan scheiden. Mensen met een vaccinatie moeten meer vrijheid gaan krijgen. Daar valt wat voor te zeggen, maar op Twitter denken veel mensen daar anders over.

Ligt het aan Lubach of de kijkers?

Arjen Lubach heeft het op Twitter dus een stuk lastiger dan voorgaande seizoenen, maar waar ligt dat aan? Is het programma te politiek gekleurd geworden? Of was dit altijd al zo, maar kijken mensen er nu anders naar? Er is het laatste jaar een hoop gebeurd en dat doet wat met mensen. Misschien is Zondag met Lubach niet veranderd, maar de kijker wel.

Vorige week was de sfeer op Twitter een stuk beter. Dat was vooral te danken aan Lubach’s briljante stemwijzer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.