Redactie
Redactie Eten & Drinken 9 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

7 verrassende recepten voor friet zonder aardappel

Vlaamse frites, Franse frietjes, waffle fries, curly fries: de soorten friet zijn bijna niet meer op één hand te tellen. En dan gaan we het nog erger voor je maken ook: friet hoeft zelfs niet van aardappel gemaakt te zijn. Sterker nog, die wekelijkse frietdag kan net zo goed een keer met knolselderij. Of aardappel. Of courgette.

Kortom: friet met aardappel zat? Onze collega’s van Culy.nl schotelen je vele optievoor friet zónder aardappel voor. Eet smakelijk!

7x friet zonder aardappel

1. Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet is natuurlijk de classic vervanger van de normale vette hap. Je kunt ‘m natuurlijk op de traditionele wijze maken, maar ook eens met een twist –  met sojasaus en polenta op z’n Vietnamees, bijvoorbeeld.

7x friet zonder aardappel (van deze groenten maak je ‘t)
🍟 (Afbeelding: Nancy voor Culy)

 

> Ga naar het recept: Culy Homemade: bánh mì zoete aardappelfrietjes (op z’n Vietnamees!)

2. Halloumifriet

Friet kun je natuurlijk van groenten maken (zoals de meeste in dit rijtje), maar als je écht creatief bent, kan alles friet worden. Zelfs kaas! Halloumifriet is al een tijdje populair in Engeland, maar zien we ook hier steeds meer verschijnen. Je kunt het natuurlijk zelf maken, maar bij Sababa in Amsterdam hebben ze ook goddelijke.

🍟 (Afbeelding: Camden Market)

> Ga naar het recept: Trend in Londen: halloumi frietjes (en zo maak je ze zelf!)

3. Haricots frites

Janneke Vreugdenhil schreef al meerdere boeken met groenten in de hoofdrol, en in We ♥ groente geeft ze ons het geweldige (simpele!) recept voor friet van sperziebonen. En zoals ze zelf zegt: “Eten doe je met je handen, natuurlijk. Je eet gewone friet toch ook niet met mes en vork?”

7x friet zonder aardappel (van deze groenten maak je ‘t)
🍟 (Afbeelding: We ♥ groente)

> Naar het recept: Haricots frites: coole friet van sperzieboontjes

4. Knolselderijfrieten

Van Janneke Vreugdenhil gaan we naar Janny van der Heijden, die óók een heel tof boek schreef waarin veel groenten gebruikt worden. Onder haar 50 simpele doch heerlijke ovengerechten vallen ook deze knolselderijfrieten.

7x friet zonder aardappel (van deze groenten maak je ‘t)
🍟 (Afbeelding: Ovengerechten)

> Naar het recept: Knolselderijfrieten uit de oven van Janny van der Heijden

5. Friet van koolraap

Friet van koolraap maak je eigenlijk hetzelfde als aardappelfriet: schillen, in frietvorm snijden en met olie en zout in de oven. Extra lekker: doe er ook kerriepoeder overheen! Culy’s Winnie serveerde ze met aardpeerpuree en worstjes.

7x friet zonder aardappel (van deze groenten maak je ‘t)
🍟 (Afbeelding: Winnie Verswijvel voor Culy)

> Naar het recept: Culy Homemade: aardpeerpuree met worstjes en friet van koolraap

6. Polentafriet

Met het Italiaanse polenta, gemaakt van maisgriesmeel, kun je alle kanten op. Dus óók de frietkant. Met een flinke lading Parmezaan én truffelmayonaise is dit echt een match made in heaven.

7x friet zonder aardappel (van deze groenten maak je ‘t)
🍟 (Afbeelding: Culy)

> Naar het recept: Culy Homemade: knapperige polentafriet met Parmezaanse kaas

7. Friet van aardpeer

Oké oké, eigenlijk is dit een recept voor patatas bravas, Spanish style. Maar als je ze in de vorm van lekker dikke Vlaamse frieten snijdt, zie je daar helemaal niks van. (En is het net zo lekker!)

7x friet zonder aardappel (van deze groenten maak je ‘t)
🍟 (Afbeelding: Winnie Verswijvel voor Culy)

> Naar het recept: Culy Homemade: Patatas bravas van aardpeer met whiskymayo

Nog meer friet zonder aardappel

En dat is nog niet eens alles: knapperig friet kun je ook maken van courgette, avocado, pastinaak, pompoen en ga zo maar door. Het veiligst is om voor groenten te kiezen die relatief stevig zijn: met tomaten zal het bijvoorbeeld moeilijker worden (maar hé, we houden je niet tegen).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.