Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

4 gezonde snacks die je na het sporten kunt eten

Het maakt niet uit of je jouw lichaam uitput met een vermoeiende HIIT-workout of 10 kilometer in het bos rent: na een intensieve workout snakt jouw lichaam naar voeding. Deze vier gezonde snacks kun je met een gerust hart eten na het sporten.

De ideale post workout snack bestaat uit eiwitten en koolhydraten. De eiwitten gebruikt je lichaam om spiermassa te behouden en aan te maken, en de koolhydraten worden gebruikt om je energielevels weer aan te vullen. De onderstaande snacks zitten vol met zowel eiwitten als koolhydraten.

4 gezonde snacks om te eten na het sporten

Bij snacks denk je waarschijnlijk al snel aan iets ongezonds als een bakje chips of een kroket. Maar een snack is niets anders dan een tussendoortje. En dat kan dus ook gezond.

1. Kwark met bosbessen en granola

Magere kwark bevat relatief veel eiwitten, weinig vetten en is erg vullend. Combineer het met blauwe bessen (die zitten vol met vitamines en antioxidanten) en een zelfgemaakte granola voor de koolhydraten. Voeg daar nog een beetje lijnzaad aan toe, en je hebt een voedzame maaltijd voor na je workout.

2. Groente-omelet

Eieren bevatten gezonde vetten en eiwitten, groenten zitten vol met vitamines en koolhydraten. Samen maakt het een perfecte snack om te eten na het sporten. Om extra vetten en smaak toe te voegen, kun je er voor kiezen om een plak kaas aan je maaltijd toe te voegen. Wil je juist meer koolhydraten voor extra energie? Eet je omelet dan met rijst.

Eieren zijn een goede toevoeging aan je dieet als je wil afvallen, maar je kunt het beter niet overdrijven. Deze man at twaalf eieren per dag, en dat had niet alleen maar voordelen. Eet dus vooral eieren, maar met mate.

3. Smoothie

Er zijn talloze recepten voor gezonde, vullende smoothies met goede voedingsstoffen. In een ander artikel delen we 5 lekkere smoothies met eiwitten, die jou na een workout precies geven wat je nodig hebt. Van de ‘Chocolate, Peanut Butter & Banana Shake‘ tot een ‘Very Berry Super Shake‘, voor de smaak hoef je het niet te laten.

Zo maak je de post-workout shake van Dwayne Johnson

4. Rijstwafels met notenboter

Als je jezelf tijdens een workout echt helemaal in het zweet hebt gewerkt en de man met de hamer op de loer ligt, is het belangrijk om veel snelle koolhydraten te eten. Deze koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen. Beleg je rijstwafels met een notenboter als pindakaas of amandelboter, en je hebt een mooie verhouding van koolhydraten en eiwitten.

Afvallen en spieren kweken

We schreven al eerder dat het zeker mogelijk is om afvallen en spieren kweken op hetzelfde moment toe te passen. Meer tips voor gezonde snacks met weinig calorieën vind je hier.

6 marinades om je kip, rijst en broccoli mee op smaak te brengen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.