Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Nu op Netflix: 7 geniale films die dit jaar 20 jaar oud zijn geworden

Voel je je al oud? Waarschijnlijk wel als je hoort dat deze films alweer twintig jaar oud zijn? Feit is dat ze tijdloos goed zijn en allemaal op Netflix te zien zijn.

In 2002 verscheen er een enorme reeks blockbusters, die je destijds in de bioscoop of via DVD of videoband bekeek. Zo kwam Harry Potter and the Chamber of Secrets uit. En Star Wars: Episode II: Attack of the Clones. Maar voor die films moet je bij Pathé Thuis of Disney+ zijn.

20 jaar terug: 7 geniale films op Netflix

In dit artikel focussen we ons op de 20 jaar oude films die op Netflix staan. Drie van de meest opbrengende blockbusters uit 2022 vind je terug op de streamingdienst, toen nog een bedrijf waar je per post DVD’s kon huren. Dat zijn The Lord of the Rings: The Two Towers (1), Spider-Man (3) en Men in Black II (5). Maar ook de overige films in dit rijtje, waaronder een guilty pleasure, blijven heerlijk.

1. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

De volledige Lord of the Rings-trilogie is te zien op Netflix. Geen overbodige luxe om ze allemaal nog een keer te kijken, want dit jaar verschijnt de spin-off serie. Over het plot van de films hoeven we je hopelijk niets uit te leggen.

2. Spider-Man (2002)

Er staan maar liefst vier live-action Spider-Man films op Netflix, waaronder de complete trilogie met Tobey Maguire in de hoofdrol. De eerste dateert alweer uit 2002 en wordt dit jaar dus 20 jaar oud. Het is een film over de oorsprong van de superheld. Relevant, net als de twee opvolgers, want hij neemt het op tegen superschurken die ook weer opduiken in Spider-Man: No Way Home (2021).

3. Men in Black II (2002)

Heerlijk vermaak met Tommy Lee Jones en Will Smith, die het als de mannen in het zwart opnemen tegen buitenaardse wezens op aarde.

4. Catch Me If You Can (2002)

Meesteroplichter Frank W. Abagnale Jr. doet zich met succes voor als piloot, advocaat en arts. En dat alles voor zijn 21ste verjaardag. Briljante rol van Leonardo DiCaprio, en dat geldt ook voor Tom Hanks, die als FBI-agent Carl Hanratty achter hem aanzit. De film is waargebeurd. Voor liefhebbers van dit verhaal is ook de waargebeurde podcast Dr Bones een aanrader, over een Nederlandse oplichter die aan Frank W. Abagnale Jr. doet denken.

5. Bourne Identity (2002)

Nog een film op basis van een succesvol boek, maar in dit geval is het niet waargebeurd en loopt het verhaal erg uiteen met het boek. Jason Bourne (Matt Damon), die gewond is en lijdt aan geheugenverlies, probeert zijn leven te reconstrueren maar komt erachter dat veel mensen hem liever dood dan levend zien. De volledige originele trilogie is te zien op Netflix.

6. The Pianist (2002)

The Pianist is een ijzersterke oorlogsfilm over een Pools-joodse pianist in de Tweede Wereldoorlog. In september 1939 speelt hij live op de radio in Warschau wanneer het station wordt gebombardeerd tijdens de Duitse invasie van Polen. Aanvankelijk denkt hij dat zijn land snel geholpen wordt door de Britten en Fransen, maar zijn strijd om het getto van Warschau te overleven wordt langer en harder dan iedereen zou kunnen vermoeden. Check ook deze nieuwe oorlogsfilm op Netflix, met een 100% score op Rotten Tomatoes.

7. Maid in Manhatten (2002)

Dan nog onze guilty pleasure. Een alleenstaande moeder en kamermeid (Jennifer Lopez) legt het aan met een senatorkandidaat die denkt dat ze een jetsetter is. Liefde volgt en zij moet haar ware identiteit onthullen. Voor de liefhebbers van cheesy romcoms, waartoe wij behoren, een absolute aanrader. Check ook deze romcoms op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.