Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 19 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

5 financiële lessen die in Netflix-serie Ozark schuilen

Vrijdag 21 januari verschijnt Ozark seizoen 4 op Netflix. We blikken terug op de financiële lessen die we sinds 2017 hebben geleerd van financieel adviseur Marty Byrde.

En let even op: als je nog nooit Ozark hebt gezien, krijg je wel een paar spoilers (!) voor je kiezen.

Financiële lessen in Ozark

Ja, er zitten heel wat financiële lessen verscholen in de serie waarin je een financieel adviseur volgt met een drugsbaas als cliënt. Uiteraard maakt hij veel foute keuzes, maar Marty Byrde is een genie met cijfers. Ook van zijn vrouw Wendy kun je overigens veel leren.

1. Vind altijd de win-win

Dit is misschien wel de grootste les die we van Netflix-serie Ozark kunnen leren. Want zelfs als er een pistool op hem is gericht, weet Marty Byrde er onderuit te komen door te onderhandelen. Elke keer weer creëert hij een ZOPA (zone of possible agreement) als er eigenlijk geen mogelijkheid meer is om een deal zou sluiten.

Al in de eerste aflevering weet hij een maffiabaas te overtuigen om zijn leven te sparen, omdat hij meer geld kan verdienen voor hem. Wat je hiervan kunt leren: raak niet in paniek in lastige situaties, zoals onderhandelingen. En vind altijd de win-win. Een situatie waardoor de andere partij én jij erop vooruit gaan.

2. Leef sober

Marty Byrde uit Ozark is een financieel adviseur die miljoenen beheert, maar hij rijdt in een auto waarnaar niemand zal omkijken. Hij is niet bang om geld uit te geven om meer geld te verdienen, maar is niet onder de indruk van luxe producten. Een groot verschil met hoe veel andere mensen in het leven staan. Veel mensen geven namelijk juist meer uit dan er binnenkomt, omdat ze een goede indruk op anderen willen maken.

3. Ga er nooit vanuit dat de ander minder slim is

Marty Byrde vertrok van de grote stad naar een klein stadje, in de veronderstelling dat de lager opgeleide lokale bevolking goedgelovig en makkelijk uit te buiten zou zijn. Al snel komt hij erachter dat de locals heel goed weten hoe ze moeten hosselen en bedriegen. Uiteindelijk komt de hoofdrolspeler in Ozark erachter dat hij de lokale bevolking zal moeten respecteren om succesvol te worden. Sterker nog, hij kan veel van ze leren.

Loop nooit een onderhandeling of meeting in, denkend dat de ander minder slim is dan jij. En heb je een bedrijf: neem de problemen van je klanten altijd serieus als je meer wil verkopen.

4. Steek nooit geld in iets zonder onderzoek te doen

In zijn haast om het drugsgeld wit te wassen, investeert Marty Byrde in een falend motel, een stripclub en een mortuarium. Allemaal met voorspelbare slechte resultaten. Wat je hiervan kunt leren: steek nooit geld in iets wat je niet helemaal begrijpt. Schakel hulp in om 90 pagina’s vol juridisch jargon te ontcijferen, bijvoorbeeld. Als niet weet wat je koopt én wat de risico’s zijn, loop je weg.

5. Vertrouw je instinct

Zelf op zoek naar een financieel adviseur? Of benadert iemand je met een ‘mooie financiële kans’? Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Maar daarnaast is het goed om op andere rode vlaggen te letten. “What is money? It’s everything if you don’t have it, right?”, zegt Marty Byrde in Ozark als onderdeel van zijn gebruikelijke pitch. In zijn pogingen om nieuwe klanten te lokken, vertelt hij vaak dat goede investeringsmogelijkheden snel zullen verdwijnen als ze er niet op inspringen.

Seizoen 4 op Netflix

Seizoen 4 van Ozark is direct ook het het laatste seizoen, al is het verdeeld in twee delen. Hopelijk leren we hier nog een aantal lessen van financieel adviseur Marty Byrde. Seizoen 4 (deel 1) is vanaf vrijdag 21 januari te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.