Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 19 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

In deze vliegende auto heb je geen vliegbrevet nodig

Vlieg mee in de vliegende auto Jetson ONE, waarin je volgends de maker geen vliegbrevet nodig hebt.

Sinds we in onze pyjama op de bank naar The Jetsons keken, dromen we al van een vliegende auto. Inmiddels zijn er al heel wat ontwikkeld, al kun je over de naam van het beestje twisten. Want hoe kun je iets nog een auto noemen als het geen wielen heeft en door de lucht vliegt? Maar goed, die discussie gaan we hier niet voeren. Feit is dat de Zweedse start-up Jetson (what’s in a name) de One heeft ontwikkeld. Hierin kun je vliegend van A naar B, zonder brevet.

Jetson ONE: vliegende auto zonder vliegbrevet

De Jetson ONE is een vliegende auto, die met een beetje fantasie doet denken aan een speeder bike uit Star Wars. Acht elektromotoren leveren samen 102 pk en je haalt een topsnelheid van 100 kilometer per uur.

“Volgens de regels van de Federal Aviation Administration is er geen vliegbrevet vereist om met de Jetson ONE te vliegen. Hij weegt namelijk minder dan 250 pond en heeft een topsnelheid van minder dan 55 zeemijl per uur”, aldus Peter Ternström en Tomasz Patan, founders van de start-up, tegen CNET.

163 pre-orders

De vliegende auto is gemaakt van koolstofvezel en aluminum, stijgt verticaal op en wordt bestuurd met een joystick met drie assen. De Jetson ONE beschikt over veiligheidsmaatregelen als noodbedieningen, een ballistische parachute en de mogelijkheid om nog steeds te vliegen met het verlies van één motor. De actieradius is 20 minuten, en dat is ook direct een van de verbeterpunten voor in de toekomst.

Peter Ternström en Tomasz Patan begonnen in 2018 aan het project, inmiddels zijn ze 163 pre-orders verder. De Jetson ONE kost omgerekend 104.000 euro en de verwachte levering is in 2023. Je krijgt het voertuig in een gedeeltelijk gemonteerde staat. Als eigenaar moet je de bouw zelf voltooien, maar de start-up zegt dat er geen speciaal gereedschap voor nodig is. En nee, je mag er niet mee boven de openbare weg vliegen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.