Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 21 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

De 7 beste Nederlandse series op Netflix anno 2023

Netflix staat bomvol films en series uit alle landen. Nu richten we ons op de beste Nederlandse series op Netflix, want content uit eigen land vind je steeds meer ‘s werelds meest gebruikte streamingdienst. Een top 7, van Undercover tot Dirty Lines.

Sinds kort is NPO 3 een veelbelovende Nederlandse serie rijker, Arcadia genaamd. Doet enigszins denken aan 1984 van George Orwell. Lees hier meer over de nieuwe Nederlandse serie, die binnenkort ongetwijfeld wordt gekocht door een internationale streamingdienst. Maar vooralsnog vind je op Netflix alleen de onderstaande Nederlandstalige series.

Nederlandse series op Netflix

Netflix steekt steeds meer geld in lokale content en dat biedt kansen voor zowel jong talent als gevestigde acteurs. Undercover was de eerste grote internationale hitserie uit België en Nederland. Maar er zijn meer Nederlandse series op Netflix

1. Undercover (drie seizoenen)

Undercover seizoen 1 behoort tot onze favoriete Netflix-series van 2019. Het verhaal is op waarheid gebaseerd en gaat over een van de grootste XTC-producenten ter wereld: Ferry Bouman (Frank Lammers). Hij opereert voornamelijk vanuit zijn stacaravan op een camping. Om hem te pakken te krijgen, gaan de undercoveragenten Bob Lemmens / ‘Peter Bogaert’ (Tom Waes) en Kim de Rooij / ‘Anouk Janssens’ (Anna Drijver) ook op de camping wonen. Dat blijken de ingrediënten voor een zeer vermakelijke serie. Zonder al te veel te spoileren: seizoen 2 is volstrekt anders. En seizoen 3 ook weer, waarbij Turkse invloeden de rode draad vormen.

2. Toon

Toon is een Nederlandse serie over de gelijknamige reclamejingle-componist, die wordt verrast met een surpriseparty. Als hij wordt gevraagd een nummer te spelen, zingt Toon dat hij iedereen het liefst zo snel mogelijk naar huis ziet gaan. Zijn performance wordt opgenomen met een telefoon, verschijnt op YouTube en wordt een hit. Tegen de wil van de sociaal onhandige muzikant in wordt hij een landelijke bekendheid, ook nog in een scene waar hij niets mee heeft. Hilarische serie. We interviewden onlangs de hoofdrolspeler en regisseur over hun Netflix-doorbraak. Lees het interview hier terug.

3. Ares

Ares is een horrorserie (geen heftige horror), speelt zich af in Amsterdam en beschikt over een groot talent in de hoofdrol. Lees hier onze 5 redenen om de Nederlandse serie te kijken. Toegegeven: er zijn ook genoeg redenen om deze Netflix Original niet te kijken.

4. Fenix

Nederlandse Netflix-series als Undercover en Ares kregen meer aandacht dan Fenix, vooral omdat het om Originals ging. Fenix is gemaakt door KPN en was aanvankelijk alleen gratis te zien voor KPN-klanten. Nu staat de harde misdaadserie, met Rifka Lodeizen en Teun Luijkx in de hoofdrol, op Netflix. De serie heeft overeenkomsten met Undercover, want het verhaal gaat over een XTC-handelaar, kampbewoners en de klopjacht van de politie. De sfeer is echter totaal anders. Zeker de moeite waard. Andere castleden zijn Hans Dagelet, Jack Wouterse en Nanette Edens. Lees hier meer over Fenix. Het tweede seizoen wordt geproduceerd door Netflix.

5. Dirty Lines

Begin jaren 80 kwam een nieuwe service beschikbaar, die een revolutie teweeg bracht. Dirty Lines vertelt over de opkomst en het succes van de sekslijn. Deze nieuwe vorm van tijdverdrijf werd in no-time razend populair, onder zowel bronstige mannen als grappende tieners. Een Nederlandse serie over sekslijnen in de jaren 80, met Abbey Hoes, Benja Bruining en nog veel meer talentvolle acteurs in de cast. Logisch dat deze serie goed scoorde na de première. Is ook echt een aanrader.

6. De Zaak Menten

Journalist Hans Knoop raakt langzaamaan persoonlijk betrokken bij de jacht op Pieter Menten en besluit verhaal te gaan halen. Hoewel Knoop compleet toegewijd is aan het verhaal, geeft Menten zich niet zomaar gewonnen. De waargebeurde Nederlandse serie die zich afspeelt in de jaren 70 komt uit 2016, verscheen later pas op Netflix en is zeker de moeite waard.

7. Als de dijken breken

Als de dijken breken is een Belgisch-Nederlandse serie uit 2016 die onlangs op Netflix is verschenen. Het is een drama over een fictieve watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen. Meerdere verhaallijnen bieden verschillende perspectieven op dit mogelijke toekomstscenario. Gijs Scholten van Aschat vertolkt als de fictieve minister-president Hans Kreuger een van de hoofdrollen.

Bonus: The Letter for the King

Dit is geen Nederlandstalige serie, wel een Nederlands verhaal. The Letter for the King is een prettige mix van de genres fantasy en coming-of-age. De Netflix Original is gebaseerd op de klassieke Nederlandse jeugdroman De brief voor de Koning van Tonke Dragt. Zie deze serie als Game of Thrones, maar dan voor het hele gezin. Een van de talentvolle Nederlandse acteur is Gijs Blom, die Prins Viridian speelt. Lees hier meer over de serie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.