Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het beste tijdstip om je eerste koffie te drinken volgens een studie

Eigenlijk drinkt iedereen koffie op de verkeerde manier. In dit artikel lees je welk tijdstip het beste is voor je productiviteit en waarom je moet spreiden.

Misschien drink je meteen een kopje als je naast je bed staat of als je gedoucht en wel begint met werken of sporten. Maar doe je dit omdat het een gewoonte is of omdat het je het echt nodig hebt? Wat is het beste tijdstip om koffie te drinken, kijkend naar productiviteit? In dit artikel lees je wat er met je lichaam gebeurt als je een kop koffie drinkt, waarom het je productiever maakt en wat het beste tijdstip is om van een kop te genieten.

Waarom koffie ons productiever maakt

Het is vast geen verrassing dat het de cafeïne in koffie is die een grote invloed heeft op ons lichaam. Nadat je die eerste heerlijke slok hebt genomen en je smaakpapillen hebt verblijd, stimuleert cafeïne je bijnieren.

Je bijnieren zijn de plek waar het stresshormoon cortisol wordt vrijgegeven. De cafeïne gaat na een paar na minuten zijn werk doen en er komt cortisol vrij in je lichaam. Dit zorgt er na 15 tot 20 minuten voor dat je lichaam zich in een soort ‘overlevingsmodus’ bevindt, een verhoogde staat van bewustzijn. Dit is waarom je een boost in energie en focus voelt door koffie.

Bij het stresshormoon cortisol hebben mensen meteen een negatieve associatie. Stress is toch niet goed? Maar een beetje stress helpt ons om alert te blijven en snel met oplossingen te komen. “Cortisol verhoogt de suikers (glucose) in de bloedbaan, verbetert het gebruik van glucose door je hersenen en verhoogt de beschikbaarheid van stoffen die weefsels herstellen”, legt Mayo Clinic uit.

Een beetje cortisol kan dus juist voordelig uitpakken voor je productiviteit. Maar dat je het stresshormoon aanmaakt na het drinken van een kopje koffie, is wel ook de reden dat je niet de hele dag maar koffie achterover kan gieten. Te veel cortisol is zwaar voor je zenuwstelsel en je hart en bloedvaten. Volgens onderzoek kun je het best dit aantal kopjes koffie per dag drinken.

Beste tijdstip om koffie te drinken

Voor de meesten is koffie een gewoonte. We drinken het zodra we naast ons bed staan of in ieder geval direct als we aan het werk gaan. Op zich is daar niets verkeerds aan. Zeker niet als je daar gelukkig van wordt. Maar is het ook het beste tijdstip als we kijken naar onze productiviteit?

De meeste mensen zijn ‘s ochtends, eenmaal begonnen met werk, het meest productief. Dan is het misschien logischer om van die boost in alertheid en focus gebruik te maken als we het echt nodig hebben. Het beste tijdstip om een kopje koffie te drinken is dan ook wanneer jij het gevoel hebt die boost wel te kunnen gebruiken, in plaats van first thing in de ochtend.

Tussen 10:00 en 11:30 uur en tussen 14:00 uur en 17:00 uur

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat dit waarschijnlijk tussen 09:30 en 11:30 uur en tussen 14:00 uur en 17:00 uur is. Dit is namelijk wanneer de natuurlijke niveaus van cortisol in ons lichaam vanzelf dalen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe laat je opstaat. Lees hier meer.

Ook goed om te weten: het duurt ongeveer 2,5 uur voordat de energie bevorderende effecten van cafeïne beginnen af te nemen. In plaats van al je kopjes koffie in een beperkt tijdsbestek op te drinken, kun je dus eigenlijk het best je kopjes verspreiden. Nog belangrijker dan die boost in focus en energie, is dat je geniet van je kopje koffie. Drink het daarom vooral als jij er zin in hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het beste tijdstip om je eerste koffie te drinken volgens een studie
Sluiten