Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Letter for The King – Netflix steekt Nederlandse klassieker in nieuw jasje

De Brief Voor De Koning stamt uit 1962 en kun je met recht echt een Nederlandse klassieker noemen. Het jeugdboek van de ondertussen 89-jarige Tonke Dragt krijgt nu een wereldwijd podium: Netflix. Maak kennis met The Letter For The King.

De Brief Voor De Koning naar Netflix

Ja, dat lees je goed: de streamingdienst heeft nu een op het Nederlandse jeugdboek gebaseerde serie. The Witcher, maar dan compleet anders, zullen we maar zeggen. Dat de Netflix Original in productie was wisten we al langer, maar nu is het dan eindelijk zo ver: we kunnen beginnen met streamen!

De Brief  Voor De Koning werd uitgeroepen tot het beste Nederlandse jeugdboek uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Toch is de Netflix serie niet de eerste keer dat het boek verfilmd werd. In 2008 kwam er een verfilming uit in de Nederlandse bioscopen, met een jonge Yannick van de Velde in de hoofdrol.

The Letter For The King reviews

Netflix gooit er een groter budget tegen aan, maar het is maar de vraag of dat goed nieuws is. Met een huidige Rotten Tomatoes score van 43 procent lijkt het erop dat meer budget niet per se tot een betere serie leidt.

De eerste recensies spreken van een serie die prima uit had gepakt als een film, maar nu te weinig plot over te veel afleveringen probeert uit te smeren. Ook wijzen recensenten erop dat The Letter for the King qua gevechten en sets zich simpelweg niet kan meten met andere beroemde fantasy-series die we allemaal kennen, zoals Game of Thrones.

Dan hebben we het pas over een handjevol reviews, dus laten we niet te vroeg conclusies trekken.

De Brief Voor De Koning Netflix
(Afbeelding: Netflix)

Tiuri

In het boek van Tonke Dragt volgen lezers de jonge page Tiuiri. Hij krijgt een uiterst belangrijke brief, die koste wat kost naar de koning moet worden gebracht. Als hij faalt, dan kan het totale koninkrijk instorten. Wat volgt is een nog altijd zeer spannend avontuur vol criminelen, spionnen en wendingen.

De streamingdienst blijft vrij trouw aan het verhaal van Tonke Dragt. In tegenstelling tot de speelfilm uit 2008 is The Letter For The King echter geen Nederlandse productie. Het gaat dus om een Engelstalige serie die je met Nederlandse ondertiteling kunt checken. Netflix richt zich dus echt op een groot internationaal publiek.

Nederlands tintje en trailer

Er spelen overigens wel twee Nederlandse acteurs in mee, Gijs Blom en Yorick van Wageningen. Het eerste seizoen bestaat uit zes afleveringen, waarvan je hieronder de trailer kunt checken.

Hopelijk heeft Netflix met The Letter For The King ondanks de eerste matige reviews een hit te pakken, want Dragt heeft na het originele boek het universum uitgebouwd met meer boeken. Er is dus genoeg ruimte om nog meer seizoenen te maken. En ach, anders hebben we altijd het boek nog, dat overigens ter ere van de serie ook in het Engels herdrukt gaat worden.

De Brief Voor De Koning Netflix
Bron: Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Letter for The King – Netflix steekt Nederlandse klassieker in nieuw jasje
Sluiten