Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 20 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse SciFi-serie à la 1984 direct massaal bekeken

Gisteren ging de interessante nieuwe Belgisch-Nederlandse SciFi-serie Arcadia in première, waarbij we direct moesten denken aan 1984 van George Orwell. Monic Hendrickx speelt de hoofdrol en ze lijkt weer het middelpunt van een Nederlandstalige hit te zijn.

Als Carmen van Walraven bracht Monic Hendrickx miljoenen Nederlanders in vervoering met de hitserie Penoza. De vertolking van het fictieve personage Cato Christiaens in Arcadia is haar eerste grote rol sinds de misdaadhit. Veelbelovende serie, die ongetwijfeld door een internationale streamingdienst wordt gekocht.

Belgisch-Nederlandse serie Arcadia scoort direct

De eerste aflevering van Arcadia, met naast Monic Hendrickx ook Maarten Heijmans in de hoofdrol, heeft zondagavond 536.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Dat is voor een serie op NPO 3 echt een prima score. Eerder trok de seizoensaftrap van de populaire thrillerserie Het Gouden Uur een vergelijkbaar aantal kijkers.

Arcadia speelt zich af in een fictieve samenleving in de nabije toekomst. Na een grote ramp zijn grondstoffen schaars en wordt er een puntensysteem geïntroduceerd die de levenskwaliteit van mensen meet. Op basis van deze zogenoemde burgerscore wordt bepaald wat ieder mens wel of niet mag doen in de maatschappij. Voel je de parallellen met 1984 al? Het leven van de gezagsgetrouwe familie Hendriks (niet te verwarren met de achterraam van de hoofdrolspeler) verandert van de ene op de andere dag als blijkt dat vader Pieter heeft gefraudeerd om de score van zijn dochters hoog te houden.

Monic Hendrickx, arcadia, nieuwe nederladse serie, npo3, 1984, scifi
(Afbeelding: NPO 3)

In de achtdelige serie zijn naast Nederlandse ook veel Vlaamse acteurs te zien, zoals Gene Bervoets, Wim Opbrouck en Natali Broods. De serie is geregisseerd door Tim Oliehoek. Bekijk de eerste aflevering van Arcadia terug op NPO3.

1984 en andere SciFi-klassiekers

Arcadia is de eerste Nederlandse SciFi-serie in dit soort dystopische sferen. Wij dachten direct aan films en boeken als 1984. Bekijk hier onze top 10 sciencefictionboeken, die uiteraard beter zijn dan de films.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.