Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Fitness 19 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

5 fouten die spiergroei remmen en je training teniet doen

Wil je een afgetraind lichaam, dan moet je daar hard voor werken en dat staat helaas gelijk aan vele uren in de fitness. Je moet die tijd in de sportschool alleen wel effectief en doeltreffend inzetten en onnodige fouten vermijden. Deze vijf blunders remmen je spiergroei en vrijwel iedereen maakt ze.

wat je in ieder geval wel moet doen voor spiergroei, is meer eiwitten eten dan gemiddeld. Lees hier alles over de de gevolgen van een eiwittekort.

Veelgemaakte fouten die spiergroei remmen

Nog belangrijker: trainen. Maar hoe hard je ook opdrukt, bankdrukt of wat dan ook, er liggen fouten op de loer die veel mensen maken. Een paar inkoppertjes, maar ook een aantal verrassende inzichten.

1. Je eet niet genoeg

Je lichaam is een machine die brandstof nodig heeft. Zeker als spiergroei je doel is, is de juiste voeding van ongekend belang. We hebben het in dit geval niet zozeer over wat je moet eten, maar over hoeveel. Een veelgemaakte fout is namelijk dat mensen niet genoeg calorieën binnen krijgen. Je vraagt veel van je lichaam, dus zorg ervoor dat je voldoende energie aan boord hebt om te trainen.

2. Je slaapt te weinig

Wil je spierballen kweken? Dan moet je voldoende slapen. Je lichaam heeft namelijk veel rust nodig. Herstel is heel belangrijk voor een goede spiergroei, dus met een paar uurtjes per nacht ga je er echt niet komen. Ga daarom vroeg naar bed en zorg dat je minimaal acht uurtjes slaap pakt. Slapend wordt je niet rijk, maar wel gespierd. Check deze ene gouden tip voor een betere nachtrust.

3. Je krijgt niet genoeg koolhydraten binnen

Het is hip om zo weinig mogelijk of helemaal geen koolhydraten te eten, een van de meest voorkomende fouten (of beter gezegd: misvattingen) rond gezondheid en fitness. Ze hebben een slechte naam gekregen en dat is onterecht, zeker als je regelmatig in de sportschool te vinden bent. Koolhydraten zorgen voor de energie die je nodig hebt om een loodzware work-out door te komen. Ren daarom niet weg van granen en suikers, maar gebruik ze op een bewuste manier om je doel (spiergroei) te bereiken.

4. Je bent volledig afhankelijk van proteïne-supplementen

Fabrikanten van proteïne-poeders verdienen tegenwoordig goed. De enorme potten vliegen over de toonbank en het geld stroomt binnen, vooral omdat veel sporters denken dat ze volledig afhankelijk zijn van het spul wat betreft spiergroei. Het poeder is een aanvulling en moet niet de basis zijn van je dieet. Focus je daarom op goede voeding met veel eiwitten en vul, indien nodig, aan met een schep proteïne-poeder.

5. Je spendeert te veel tijd aan cardio

Als je voor spiergroei gaat, moet je flink eten. Daardoor word je op sommige plekken wat voller. Als tegenbeweging gaan veel mannen onnodig veel cardio toevoegen aan hun work-out om zo iets aan dat buikje te doen. Dat is zonde, want je kunt beter volop inzetten op spiergroei en in een later stadium je dieet en je training aanpassen om vet te verbranden. Eerste spierballen, dan een wasbordje. Al is dit natuurlijk heel persoonlijk.

Spiergroei optimaliseren

Nu weet je wat veelgemaakte fouten zijn, maar wat moet je dan wel doen om de spiergroei te optimaliseren. Het aantal herhalingen die je doet spelen daar een belangrijke rol in. Hoeveel dat er zijn, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.