Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe Nederlandse serie Toon op Netflix: ‘Ik moest het acteren nog leren’

En dan word je ineens benaderd door Netflix. Over een nauwelijks bekeken komedieserie van drie jaar oud. Het overkwam de makers van de Nederlandse serie TOON, die vanaf vrijdag voor de hele wereld beschikbaar is op Netflix. Onze reporter Martijn Pijnenburg zocht ze op.

Met een klein budget ging regisseur Beer ten Kate aan de slag met een komedieserie, die in 2016 alleen voor KPN-abonnee’s te zien was. Joep Vermolen, die de titelrol vertolkt, had nog nooit geacteerd. “Het ging om een klein project, dus ik wilde het wel proberen. Het was onwennig en ik moest nog veel leren. Als Beer ergens om moest lachen, wist ik dat het de goede kant op ging. Beer: “Joep is nu heel bescheiden, maar het was voor mij uitgesloten dat iemand anders Toon zou gaan spelen.”

TOON, een Nederlandse Netflix-serie over onbewuste roem

De Nederlandse Netflix-serie gaat over reclamejinglecomponist Toon, die op een avond wordt verrast met een surpriseparty. Als hij wordt gevraagd een nummer te spelen, zingt Toon dat hij iedereen het liefst zo snel mogelijk naar huis ziet gaan. Het filmpje wordt opgenomen met een telefoon, verschijnt op social media en wordt een hit. Tegen de wil van de sociaal onhandige muzikant in groeit zijn populariteit, ook nog in een scene waar hij niets mee heeft. Elise, de zus van Toon, werpt zich op als manager. En dat leidt tot hilarische situaties, zoals een opwachting in Jinek.

Toon | Officële Trailer | Netflix

De sociaal onhandige componist van reclamemuziek Toon moet zijn weg vinden in de vreselijke showbizzwereld als hij opeens beroemd wordt doordat een filmpje viral gaat.

TOON werd voor een selecte groep kijkers uitgezonden, recensies zijn nauwelijks te vinden. Toch belde Netflix aan. “Netflix was op zoek naar een eigenwijs project, onze serie TOON paste precies in het profiel”, zegt Beer. “De personages zijn op mij, Joep en de schrijver van de serie Dirk van Pelt gebaseerd. Onze schuchtere kant zit verstopt in Toon en onze ambitieuze in zijn zus Elise. Het is een persoonlijke serie, dat maakt het voor ons bijzonder. We hebben het Netflix-nieuws dan ook behoorlijk gevierd.”

Oog in oog met La casa de papel

Vanaf komende vrijdag staat de serie ineens tussen Netflix-hitseries als Breaking Bad en La casa de papel. Laatstgenoemde serie zal overigens voor altijd aan TOON verbonden zijn. Netflix maakte een promofilmpje met Joep Vermolen en twee acteurs uit de populaire Spaanse serie – Enrique Arce (speelt Arturo Román) en Luka Peros (speelt Marsella).

Wie is Toon?

Zelf moet-ie er nog een beetje aan wennen… maar de enige, de echte, de man, the legend komt naar Netflix. De Nederlandse comedy-serie Toon is binnenkort te zien.

“Haha, dat was superleuk. Het idee kwam van Netflix en was gebaseerd op een eerdere marketingcampagne, waarin we deden alsof Toon heel bekend was en veel fans had, terwijl Toon zelf alleen maar naar huis wilde. Toen kwam Netflix met de vraag of Beer en ik naar Parijs wilden voor een promofilmpje”, blikt Joep terug. Beer: “Die acteurs begrepen de humor direct. We hadden maar weinig tijd, maar konden toch een filmpje opnemen waarin zij deden alsof ze Toon herkenden en niet andersom.”

Als je tussen de groten op Netflix staat, word je ook als een grote behandeld. Zo kreeg de Belgisch-Nederlandse serie Undercover goede kritieken in de buitenlandse media, maar je kunt natuurlijk ook afgebrand worden. De makers van TOON voelen geen druk. “We staan volledig achter TOON, dus kijken juist uit naar de reacties. De een zal het stijltje niet leuk vinden, de ander wel”, besluit Joep.

TOON is vanaf vrijdag 18 oktober te zien op Netflix.

Check hier: 5 redenen om de Belgisch-Nederlands serie Undercover te kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe Nederlandse serie Toon op Netflix: ‘Ik moest het acteren nog leren’
Sluiten