Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

Netflix in de ban van true crime-hit over luguber verhaal

Sinds afgelopen weekend houdt een nieuwe thrillerserie Netflix in zijn greep: The Asunta Case. Een waargebeurd misdaadverhaal dat ook in het echt minstens net zo luguber als in de serie is.

The Asunta Case is een op een waargebeurd verhaal gebaseerde true crime-miniserie die wereldwijd hoog in de top tien best bekeken series staat. Ook in Nederland, waar enkel de plotselinge megahit Baby Reindeer een nummer 1-notering in de weg staat.

Netflix-hit The Asunta Case

De serie komt uit de koker van de Spaanse filmproducent Ramón Campos, die eerder al een documentaire over de zaak maakte, genaamd El caso Asunta: Operación Nenúfar. Nu brengt hij het helaas waargebeurde verhaal ook naar een groter, wereldwijd publiek in de vorm van een adaptatie in serievorm.

De Netflix Original vertelt in zes afleveringen het verhaal van een rijk koppel uit Santiago de Compostela, Spanje, en hun geadopteerde dochtertje Asunta Fong Yang. Twaalf jaar nadat ze de Chinese baby adopteerden gaven ze haar als vermist op. De autoriteiten gingen daar eerst in mee, en gingen uit van een ontvoering. Al snel blijkt echter dat de ouders meer met de verdwijning te maken hebben dan in de eerste instantie het geval lijkt te zijn…



Waargebeurd verhaal

Dat levert een meeslepende thrillerserie op, die je als Netflix-abonnee het liefste in één keer uitkijkt. Ouderwets bingen. Helaas is het misdaadverhaal echter dus geen pure fictie. Asunta Fong Yang heeft echt bestaan. In 2001 reisden Rosario Porter, een advocaat, en haar man Alfonso Basterra, een journalist, naar China om een baby te adopteren. Zeker gezien hun welvarende achtergrond was dat geen probleem: twee weken later was Asunta al in Spanje. Al snel bleek het meisje hoogbegaafd te zijn, en sloeg ze zelfs een schooljaar over.

“Met juiste opvoeding is dat een goede zaak,” vertelde Porto aan vrienden na het lezen over hoogbegaafde kinderen, “Maar ze kunnen ook een probleem vormen.” Het wonderkind volgde ook privélessen Engels, Frans en Chinees en studeerde Duits op school. Ze sprak daarnaast al vroeg Spaans en Galicisch. Ze volgde tevens privélessen ballet, viool en piano. Iets waar ze overigens ook zelf om vroeg, aldus het Britse The Guardian.

Vanaf dat moment wordt het verhaal van het gezin iets minder… vrolijk. In 2009 bracht de moeder van Asunta twee nachten door in een privé psychiatrisch ziekenhuis waar ze zei dat ze zich suïcidaal, apathisch en schuldig voelde. Porto ontsloeg zichzelf na twee dagen en kwam alleen terug voor slechts één van de geplande reguliere controles, schrijft The Guardian. Twee jaar later lieten de Porto’s hun dochter vijf van de zes weken zomervakantie in haar eentje achter bij hun nanny.

De dag van de moord

De twee ouders scheidden bovendien plotseling in het begin van 2013. Porto bleek een affaire met een succesvolle zakenman genaamd Manuel García te hebben, en toen Basterra erachter kwam, viel hun huwelijk uit elkaar. In juni van dat jaar kreeg Porto een zenuwinzinking en werd ze opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Dan lijkt het weer even beter te gaan met het rijke gezin: Basterra schoot zijn ex-vrouw te hulp. Ze aten samen bij hem thuis en hij dacht zelfs dat ze misschien weer bij elkaar zouden komen wonen. De avond voor de dood van Asunta, op 21 september 2013, aten Asunta en haar moeder lunch in het appartement van haar vader, speelden ze een kaartspelletje en keken naar een aflevering van The Simpsons. Het ‘normale’ gezinsleven.

The Asunta Case Netflix waargebeurd verhaal true crime
(Afbeelding: Netflix)

Het lijk van Asunta Fong Yang werd een dag later aangetroffen aan de kant van de weg. De politie wist direct om wie het ging, want haar ouders hadden haar diezelfde ochtend al als vermist opgegeven. In het politierapport staat dat Asunta tot 19.00 uur in het appartement van haar moeder was om haar huiswerk te maken, terwijl Porto naar het landhuis van de familie ging – ongeveer 20 minuten van de plek waar het lichaam werd gevonden. Toen Porto om 21.30 uur terugkwam, was Asunta verdwenen.

Arrestatie

Toen ging het rap. Porto claimde dat ze eerder die zomer een in zwart geklede man met latex handschoenen bij haar dochters bed had zien staan. De moeder claimde dat ze toen besloot om geen formele aangifte te doen. Vreemd genoeg bracht ze bovendien geen van haar buren op de hoogte van het incident, wat het voor de autoriteiten nog verdachter maakte.

Uiteindelijk werd Porto gearresteerd, tragisch/filmisch genoeg tijdens de begrafenis van Asunta. De smoking gun? Beelden van een beveiligingscamera waarop video de moeder in de auto van het gezin te zien was, op de route naar hun landhuis, met “een langharig meisje” naast haar. De tijdcode? Precies het moment waarvan Porto beweerde dat Asunta thuis was.

Daarnaast werden er giftige hoeveelheden lorazepam in het bloed en urine van Asunta gevonden. Het belangrijkste actieve ingrediënt in de pillen die Porto nam voor haar angstaanvallen. Omdat ambtenaren het onwaarschijnlijk achtten dat Porto de moord alleen kon uitvoeren, beval rechter Taín de arrestatie van Basterra, een dag na zijn ex-vrouw. Beide volwassenen konden niet met een verklaring op de proppen komen voor het feit dat ze in de weken voor de moord 170 Orfidal-pillen hadden aangeschaft. Deels op illegale wijze.

‘De meest egoïstische mensen ooit’

En dan wordt het nog angstaanjagender: twee muziekdocenten kunnen zich herinneren dat Asunta in de maanden voor haar dood amper rechtop kon lopen en het lezen van bladmuziek steeds lastiger werd. “Ik heb wat witte poeder genomen,” vertelde Asunta aan een van haar docenten. “Ik weet niet wat ze me geven. Niemand vertelt me de waarheid.”

Porto en Basterra werden elk veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Beiden gingen in hoger beroep, maar beëindigde na meerdere poging haar leven in de gevangeniscel in 2020. Basterra zit momenteel zijn straf uit in de Teixeiro gevangenis in Spanje.

De vraag die overblijft is het grote ‘waarom?’ Een sluitend antwoord is er niet, maar de waarheid is waarschijnlijk nog cynischer dan je zou verwachten. Onderzoekers vermoeden dat Asunta’s adoptieouders genoeg hadden van het meisje dat ze tien jaar eerder hadden “gekocht”. De moord zou een zorgvuldig geplande poging zijn geweest om zich te ontdoen van een steeds lastiger wordend tienerkind. Een probleem om op te lossen. Een van de betrokken agenten trekt een duidelijke conclusie: “Ze zijn twee van de meest egoïstische mensen die ik ooit heb ontmoet. Zij is een verwend kind. Hij denkt dat hij superieur is aan de rest van de wereld.”

Asunta is uiteindelijk twaalf jaar geworden. Meer over de zaak weten? Check dan vooral dit acht jaar oude artikel van The Guardian, een onthullend stuk journalistiek. Voor meer oerdegelijke true crime kun je terecht bij deze recente Netflix-hit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.