Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix kaapt beste scifi-serie 2023 van HBO Max en redt de show

HBO Max heeft de beste scifi-serie van 2023 gecanceld, maar er is hoop. Scavengerā€™s Reign komt niet alleen naar Netflix, maar krijgt daar zelfs kans op een nieuw seizoen.

Afgelopen weken veroverde Mars Express al de bioscopen in Nederland. Een Franse animatiefilm met de perfecte score van 100 procent op Rotten Tomatoes, waarbij recensenten regelmatig het sciencefiction-pareltje vergelijken met grote namen als Ghost in the Shell en Blade Runner. Poah.

Scifi-serie Scavengerā€™s Reign

Vorig jaar kwam er nog zoā€™n scifi-pareltje met Franse roots uit, ook met een perfecte score: Scavengerā€™s Reign. De animatieserie komt weliswaar uit Amerika, maar is qua visuele stijl duidelijk geinspireerd op het werk van de Franse stripmeester Jean ā€˜Moebiusā€™ Giraud. Google alleen al zijn naam, klik op ā€˜Afbeeldingenā€™ en je kunt uren zoet zijn. Echt een legende.

De HBO Max Original speelt zich af tijdens de nasleep van een crash van een interstellair vrachtschip. Het handjevol overleden is gestrand op een mysterieuze, vijandige en verraderlijke planeet. Scavengerā€™s Reign volgt hun ontdekkingstocht, hun strijd om te overleven. En, niet geheel onbelangrijk, hun zoektocht naar een manier om de planeet weer te verlaten.

Planeet komt tot leven

De personages van Scavengerā€™s Reign zou je eigenlijk haast bijzaak kunnen noemen. De mysterieuze planeet waar alles om draait zou je het echte hoofdpersonage van de scifi-serie kunnen noemen. De ronduit schitterende tekenstijl brengt een van de beste scoencefiction-settings van de afgelopen decennia tot leven, ingevuld met creatieve vondsten waar je U tegen zegt.

Van donkere ondergrondse bossen tot op het eerste oog idyllisch ogende velden vol onbekende wezentjes; alles spreekt tot de verbeelding, waardoor je haast door de ogen van de menselijke personages de planeet aan het ontdekken bent.

Dat maakt ook meteen dat we eigenlijk verder niets willen verklappen. Scavengerā€™s Reign is een ervaring, een schilderij dat tot leven komt. Voeg daar een dijk van een soundtrack en een meeslepend verhaal aan toe dat alle lof verdient die het krijgen kan.

Perfecte score op Rotten Tomatoes

Gelukkig krijgt de scifi-serie dat ook: na 22 reviews scoort de show nog steeds de perfecte 100 procent op Rotten Tomatoes. De New Yorker noemt de HBO Max Original een ā€œtriomf van verbeelding.ā€ Mashable is ook lyrisch: ā€œScavengers Reign cements itself as a stunning work of science fiction, and as a stunning show, period.ā€ Op IMDb scoort de bijzondere animatieserie zelfs een dikke 8.7.

Toch is er ook slecht nieuws. HBO Max is nog steeds rigoureus aan het bezuinigen en heeft dan ook bevestigd dat er geen tweede seizoen van Scavengerā€™s Reign komt. Althans, niet uit hun koker.

Netflix redt de show

Er is namelijk nog hoop: om meer geld te verdienen heeft HBO nu ook Scavengerā€™s Reign ā€˜uitgeleendā€™ aan Netflix, waar de scifi-serie vanaf eind mei te streamen zal zijn. Daardoor zal de geprezen show binnenkort op beide streamingdiensten te zien zijn.

Sterker nog, Netflix heeft zelfs aangegeven te overwegen om het stokje over te nemen en de serie alsnog van een tweede seizoen te voorzien. Dat hangt echter af van hoe goed Scavengerā€™s Reign het gaat doen op de streamingdienst. Oftewel: streamen die handel! Of het nou nu op HBO Max of na 31 mei op Netflix is.

Ben je op zoek naar een toffe live-action scifi-serie? Check dan de trailer voor deze nieuwe Original, met een Star Wars-held in de hoofdrol.

Scavenger's Reign perfecte score Netflix HBO Scifi 3244
(Afbeelding: HBO)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.