Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Scifi-film met 100% op Rotten Tomatoes verovert Nederlandse bios

Maak kennis met Mars Express, een bijzondere ode aan Franse en Japanse animatie die nu al vergeleken wordt met Ghost in The Shell. Sterker nog: de scifi-film heeft een perfecte score op Rotten Tomatoes én is te zien in de Nederlandse bioscopen.

Bij geanimeerde sciencefiction-films voor volwassenen denk je waarschijnlijk al snel aan anime. Ghost in The Shell, talloze Gundam-reeksen en natuurlijk het ronduit iconische Akira; de Japanse filmindustrie heeft decennia lang een gigantische impact op Hollywood gehad. Toch is Japan niet het enige land met een rijke traditie aan animatie voor volwassenen. Frankrijk past namelijk ook perfect in dat hokje. Sterker nog, in het verleden hebben Japanse en Franse studio’s regelmatig de handen ineen geslagen voor producties.

Mars Express: Franse scifi-film

Die heritage krijgt een moderne twist met Mars Express, een gloednieuwe sciencefiction-film. Het project ging vorig jaar al in première tijdens het prestigieuze Cannes Film Festival, met zeer, zeer enthousiaste reacties als resultaat. Aanwezige critici noemden het animatiepareltje onder andere ‘de nieuwe Ghost in the Shell’ en prezen de unieke visuele stijl. Deze zomer krijgt Mars Express eindelijk ook een bredere bioscooprelease, wat gevierd wordt met een spectaculaire nieuwe trailer en een monsterscore op Rotten Tomatoes.

Voordat we in de reviews duiken pakken we nog even de synopsis van dit bijzondere project erbij. De animatiefilm speelt zich af in de toekomst, waar Aline Ruby en haar androïde partner door een rijke zakenman ingehuurd worden om een beruchte hacker op te sporen. Op Mars dalen ze af tot diep in de onderbuik van de hoofdstad van de planeet, waar ze een stuiten brain-farms, corruptie en een vermist meisje. Een meisje dat de sleutel vormt tot het geheim van de robots die het universum voor altijd dreigen te veranderen.

100% op Rotten Tomaties na reviews

Dat is de insteek van wat beschreven wordt als een “grappige en bijzonder stylish film-noir vol filmische actie.” De stemmencast van de Franse film bestaat onder anderen uit Léa Drucker, Mathieu Amalric, Daniel Njo Lobé en Marie Bouvet. Maar goed, de betrokken namen maken je waarschijnlijk al niet meer uit; de trailers weten al binnen de eerste paar seconden te overtuigen met een stijl die volstrekt uniek is. Geen anime, geen Disney, maar een serieus en modern stijltje dat precies in de filmgeschiedenis van Frankrijk past, waarbij 2D en 3D op een vooralsnog overtuigende manier worden gecombineerd. Iets wat je niet altijd kunt zeggen van de manier waarop Japanse studio’s 3D-elementen gebruiken.

Mars Express scifi film perfecte score 233
(Afbeelding: GKids)

Afijn, als de beelden je nog niet overtuigd hebben, dan gaan de eerste reviews die klus wel klaren. Na zestien zeer lovende reviews heeft Mars Express namelijk een perfecte score van 100 procent op Rotten Tomatoes, met een gemiddelde reviewscore van 7.8. Variety noemt het een “Een aangrijpende, onstuimige en verfrissende 2D-animatie over de gevaren van het samenleven van mens en machine…”

Ghost in The Shell en Nederlandse bioscopen

Volgens de recensent van Forbes ga je zelfs vergeten dat je naar een animatiefilm aan het kijken bent: “Een visueel spannend, slim en boeiend detectiveverhaal dat indruk maakt met zijn animatiekwaliteit en je uiteindelijk zelfs doet vergeten dat je naar animatie kijkt.” 
Ook filmrecensent Max Covill maakt de vergelijking met Ghost in The Shell: “Fans van Ghost in The Shell kunnen hun hart ophalen. Het is een gelikt, onderhoudend en tot nadenken stemmend sciencefictionverhaal.” Kiek, als de film echt die lat kan aantikken, dan hebben scifi-fans een pareltje om naar uit te kijken. Daarmee zijn we aanbeland bij de grote vraag omtrent Mars Express; wanneer kunnen we ‘m gaan zien? Waar ze in Amerika nog tot later dit jaar moeten wachten, hebben we goed nieuws voor je.

In Nederland draait de film namelijk gewoon al in een handjevol bioscopen. Je opties zijn dus beperkt, maar het feit dat we dit pareltje op een groot scherm kunnen gaan checken is al prachtnieuws. Wacht je toch liever op een streaming-release? Dan raden we je aan om in de tussentijd deze veelbelovende nieuwe scifi-serie te checken, met een Star Wars-ster in de hoofdrol.

Mars Express scifi film perfecte score
(Afbeelding: GKids)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.