Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 28 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Update: Uitgeverij GTA 6 reageert op release-geruchten

De releasedatum van Grand Theft Auto 6 blijft een groot mysterie. Vooral de afgelopen weken vlogen de geruchten je om de oren. Afgelopen week meenden fans zelfs de geplande releasedatum gevonden te hebben in GTA 5!

Sterker nog, het lijkt er sterk op dat Rockstar Games die informatie al sinds 2013 in de game heeft verstopt. Daar lees je hier meer over. Hoe dan ook lijkt het er nu toch op dat de studio van gedachten is veranderd, wat natuurlijk niet zo gek is na zeven jaar.

Update: Take-Two heeft op dit gerucht gereageerd. Het budget dat in de financiële cijfers opvalt, is bestemd voor derde partijen, niet voor interne studio’s zoals Rockstar Games. Het hogere bedrag zegt dus niks over GTA 6.

GTA 6 in 2023?

Analisten beweren nu namelijk dat GTA 6 pas in 2023 uit gaat komen. Die conclusie trekt industrie-analist Jeff Cohen op basis van de financiële cijfers van Take-Two, de uitgever van de franchise.

Uit die cijfers, die onlangs ingediend zijn bij de Amerikaanse toezichthouder van de effectenbeurs, blijkt namelijk dat de uitgever een grote piek in marketingkosten voorziet voor 2023. Dan hebben we het over het fiscale jaar 2024.

GTA 6
(Afbeelding: Take-Two, Jeff Cohen)

Dan hebben we het over maar liefst 89 miljoen dollar, in plaats van rond de 70 miljoen, zoals normaal. De analist wijst erop dat in het jaar dat Red Dead Redemption 2 uitkwam, het marketingbudget ook significant steeg. Ook toen kon de releasetiming accuraat voorspeld worden met die cijfers.

Patroon

Daar lijkt dus een patroon zichtbaar. Als we het nou over een andere uitgever hadden, zoals EA, dan hadden het tig games kunnen zijn waarvoor het marketingbudget omhoog wordt geschroefd. Maar Rockstar Games werkt altijd maar aan één of twee spellen, waarvan GTA 6 het verst is. Althans, zover wij van buitenaf weten.

Ook zou het qua tussenpozen tussen de vorige delen wel kloppen. Het blijft verder dus pure speculatie, maar er staat klaarblijkelijk iets gepland voor 2023 waarvoor Take-Two een flinke zak marketinggeld nodig heeft.

En de hints dan?

En de hints in de game dan? Wellicht heeft Rockstar Games toch zijn plannen moeten wijzigen. Als we deze leaker moeten geloven, komt dat door de feedback op Red Dead Redemption 2.

Heb je ondertussen toch trek in een nieuwe GTA? Dan gaat deze indrukwekkende mod voor GTA 5 je een hoop nostalgie bezorgen.

VentureBeat

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.