Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 9 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Altijd ziek tijdens je vakantie? Zo voorkom je de vrijetijdsziekte

Krijg jij standaard hoofdpijn als je een paar dagen vrij bent, en lig word je misselijk als je jouw handdoekje spreidt op een mooi strandje in Sardinië? Oftewel: ben je altijd ziek tijdens je vakantie? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van vrijetijdsziekte, en je bent niet de enige.

Afgelopen jaar is niet gemakkelijk geweest. Het jaar 2020 en de eerste helft van 2021 hebben veel onzekerheid met zich meegebracht, de reden hoeven we je vast niet uit te leggen. We zijn met z’n allen in ieder geval meer dan ooit toe aan vakantie. Maar een dag nadat je jouw out of office hebt ingesteld en je de charmante koffiedame gedag gezegd hebt, word je ziek.

Vrijetijdsziekte door stress

Wees gerust, je bent niet de enige die ziek wordt zodra het woord ‘vakantie’ in de agenda voorkomt. Het fenomeen heeft zelfs een eigen naam, vrijetijdsziekte, en het komt vooral voor bij mensen met een zware en verantwoordelijke baan. Steek dat compliment dus maar alvast in je zak.

Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Tilburg University, vertelt aan De Telegraaf dat de vrijetijdsziekte te maken heeft met de invloed van je stresshormonen op je immuunsysteem.

Dat werkt zo: als jij een drukke baan hebt waar veel stress bij komt kijken, dan pompt jouw lichaam veel adrenaline en cortisol rond. Dit verhoogt jouw afweer voor een tijdje. Valt deze stress weg, als je vakantie hebt bijvoorbeeld, dan wordt jouw afweersysteem weer minder en dan ben je vatbaarder om ziek te worden.

Zo voorkom je ziek worden in je vakantie

Omdat jouw vrije vakantiedagen waarschijnlijk haaks tegenover jouw drukke baan staan, reageert jouw lichaam daar sterk op. Dat betekent ook dat je jouw vakantie op zo’n manier kunt indelen dat je minder snel last krijgt van het zogeheten omgekeerde Kortjakje-effect.

De onderstaande tips zouden je op weg moeten helpen om je vakantiedagen gezond door te komen:

  • Sporten is een goede manier om de overgang van het werkende leven naar een stressvrije vakantie soepeler te laten verlopen.
  • Let op je voedingspatroon tijdens je vakantie. Natuurlijk is het prima om voor een pizza en wat biertjes te gaan, maar laat de teugels niet te ver vieren. Zo hoeft jouw lichaam een minder grote shock te verwerken.
  • Houd je normale ritme aan. Ben jij normaal gesproken een vroege vogel, dan is het funest voor je ritme en gemoedstoestand om nu tot 11 uur in bed te blijven snoozen. Je hoeft echt niet om 6 uur naast je bed te staan in je vakantie, maar maak het niet te bont en luister naar je lichaam.

Gelukkiger als ochtendmens of avondmens? Dit zegt de wetenschap

Telegraaf

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.