Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Vroeg opstaan lastig? Breng daar verandering in met deze 7 tips

Er zijn mensen die om zes uur de wekker kunnen zetten, meteen naast hun bed kunnen staan en dan vol energie hun dag kunnen beginnen. Jij bent niet één van die mensen. De allure aan vroeg opstaan en er al een halve werkdag op hebben zitten, voordat de rest van Nederland op de snoozeknop drukt, snap je wél. Je hebt alleen nog wat tips nodig om het ook daadwerkelijk de realiteit te maken.

Vind jij vroeg opstaan lastig? Met deze tips lukt het wel.

7 tips voor vroeg opstaan

We hebben heel wat routines van ondernemers en CEO’s voorbij zien komen. Velen lijken één ding gemeen te hebben: deze succesvolle mensen staan voor dag en dauw op. Zeker als je ‘s middags vaak last van een flinke middagdip krijgt, kan een uur eerder werken al helpen om je meest productieve uren te benutten.

Houd een slaapritme aan

Het klinkt misschien een beetje saai, elke dag op dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd weer eruit. Toch is dit dé truc om vroeg opstaan in het begin vol te houden. Enne, hopelijk hoeven we niet te vermelden dat je eerder naar bed moet als je vroeger wil opstaan. Slaap zou je prioriteit moeten zijn.

Vroeg opstaan? Snooze dan niet

Heerlijk toch, nog even wegdoezelen als de wekker al is gegaan? Je maakt het jezelf er alleen niet makkelijker op. Maak er een gewoonte van om meteen op te staan. Dat wordt misschien iets makkelijker als je weet dat snoozen in werkelijkheid een hel voor je hersenen is en dat het je humeur niet ten goede komt.

Maak niet een te grote verandering

Sta je normaal om 8 uur ‘s ochtends op? Dan is het heel ambitieus om opeens je ritme te veranderen en om 4 uur ‘s ochtends op te staan. Begin met een uurtje eerder. Later kun je altijd nóg vroeger opstaan.

Doe na het vroeg opstaan iets waar je naar uitkijkt

Wil je vroeg opstaan om te gaan sporten, maar heb je daar eigenlijk een grafhekel aan? Dan is de kans groot dat je het vertikt om uit bed te komen ‘s ochtends. Ga dan bijvoorbeeld eerst aan het werk en sport tussen je werk door. Nog beter is het als je iets gaat doen waar je naar uitkijkt. Dat kan ook een lekker ontbijtje zijn waar je net wat meer moeite in steekt.

Doe lekker kalm aan als je vroeg opstaat

Het grote voordeel van vroeg opstaan is dat je eerder wakker bent dan de rest van Nederland. Waarom zou je je dan haasten? Je zal zien dat je ochtenden een stuk leuker worden als ze kalm en niet gehaast zijn.

Houd het een maand vol

We gaan je alvast verklappen dat vroeg opstaan in eerste instantie helemaal niet goed en productief voelt. Je lichaam moet simpelweg nog wennen aan je nieuwe ritme. Gooi dus niet meteen op dag drie de handdoek in de ring. Ben je na een maand nog steeds niet overtuigd van de voordelen? Dan ben je waarschijnlijk een avondmens en is het niet nodig om jezelf nog langer te kwellen.

Lees ook: Vroeg opstaan, is dat nou wel of geen goed idee?

Denk aan de 50/30/10/10 regel

Soms heb je nou eenmaal niet de juiste motivatie, voorbereiding of simpelweg timing om je ‘experiment’ om vroeg op te staan te laten lukken, lezen we op Medium. Alles moet op elkaar aansluiten. De 50/30/10/10 regel, noemt schrijver Jason Gutierrez het. 50 procent van het laten slagen bestaat uit motivatie en doorzettingsvermogen. Als je het eigenlijk niet wil, weten we nu al dat het niet gaat lukken.

30 procent bestaat uit de juiste voorbereiding. Dit artikel lezen en de tips opvolgen is al een goede start. Maar denk ook aan geen schermen voor bed (ja, echt), geen koffie meer drinken in de middag, je kleding klaarleggen, wat er ook maar voor zorgt dat jij goed kan slapen en makkelijk kan opstaan.

Dan hangt het nog voor 10 procent af van de uitvoering. Daarmee bedoelen we dat je niet moet snoozen. Of nog een kwartier in bed liggen om social media te checken. You get the picture. De laatste 10 procent bestaat uit geluk. Als je bijvoorbeeld net een stressvolle periode hebt, is de timing eigenlijk niet goed. Het zal je dan waarschijnlijk niet lukken.

Lees ook: 8 x enge dingen die gebeuren met je lichaam als je een nachtje slaap mist

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vroeg opstaan lastig? Breng daar verandering in met deze 7 tips
Sluiten