Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Gelukkiger als ochtendmens of avondmens? Dit zegt de wetenschap

Als we kijken naar de ochtendroutines van succesvolle CEO’s als Tim Cook en Elon Musk, dan hebben ze in ieder geval één ding gemeen: ze staan vroeg op. Nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek ook nog eens dat je als ochtendmens gelukkiger bent dan een avondmens. Dat wordt werken aan een nieuwe levensstijl.

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard concluderen dat het tijdstip waarop je naar bed gaat in relatie staat met de kans op het krijgen van depressieve klachten. Een uur later naar bed staat gelijk aan 23% meer kans op depressieve klachten, en dat is behoorlijk wat.

Onderzoek bevestigt ander onderzoek

Maar het blijft niet bij dat ene onderzoek. Een ander groot onderzoek van de Universiteit van Exeter komt uit op eenzelfde conclusie. In dat onderzoek werden maar liefst 450.000 Britten geanalyseerd. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek: een ochtendmens loopt minder kans op het ontwikkelen van angsten en depressies.

De onderzoekers zeggen dan ook dat dit onderzoek het grootste bewijs ooit is dan ochtendmensen beter beschermd zijn tegen depressies dan avondmensen. Een mogelijke verklaring is dat ochtendmensen vaker en langer daglicht zien dan mensen die het liefste tot het middaguur in bed blijven liggen.

Zo word je een ochtendmens

Vaak denken we dat we een avondmens zijn, maar eigenlijk is slechts 20% van de wereldbevolking een avondmens. Dat leerden we eerder van Lienke de Jong, oprichtster van het platform Dear Good Morning en schrijfster van het gelijknamige boek. De rest van de mensen valt in de categorie ‘ochtendmens’ of ergens tussen beide categorieën in.

Wil je testen of je toch niet een ochtendmens bent, probeer het dan gewoon. Zet de wekker morgenochtend een uurtje eerder, en houd het minstens een maand vol (anders kan jouw biologische klok niet aan de veranderingwennen). De onderstaande tips gaan je daarbij helpen.

  • Vroeg opstaan begint bij op tijd naar bed gaan. Om ‘s morgens uitgerust wakker te worden, heb je immers genoeg slaap nodig. Houd hier rekening mee en probeer niet met een schamele zes uur slaap de dag te beginnen.
  • Probeer niet te overdrijven in het ochtendmens zijn. Als jij normaal gesproken om 09.00 uur uit bed komt, dan is de stap naar een wekker om 06.00 uur of eerder te groot. Als je jouw ritme écht wilt veranderen, doe dat dan in kleine stapjes.
  • You snooze, you loose. Snoozen is een drama voor het opbouwen van een ritme, dus stop daar per direct mee. Je brengt je biologische klok daar alleen maar mee in de war.

Zie je het als avondmens écht zitten om een ochtendmens te worden, dan vind je in dit artikel nog meer tips om ‘s morgens zonder problemen wakker te worden.

Telegraaf

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.