Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 19 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

7 signalen dat je meer stress hebt op werk dan je misschien denkt

Soms is stress heel makkelijk te herkennen. Maar zeker als de stress voor een langere tijd op de achtergrond sluimert of als het geleidelijk toe neemt, kan stress zich ook subtiel uiten. Als je niet oppast, sloopt het je.

Dit zijn zeven signalen dat je meer stress hebt op werk dan je misschien denkt. Want alleen wanneer je er bewust van bent, kun je er wat aan doen.

Signalen van stress op werk

1. Je vergeet afspraken en belangrijke informatie

Wanneer je vergeetachtig bent, is dit een duidelijk signaal dat er eigenlijk te veel in je koppie gebeurt. Helaas zorgt het vergeten van afspraken en informatie juist voor meer stress. Word je er bewust van en schrijf de afspraken en belangrijke informatie goed op. Kom niet in die vicieuze cirkel terecht.

2. Je maakt meer fouten dan normaal

We zijn allemaal mens en fouten maken hoort erbij. Maar als je nu eens eerlijk terugkijkt op je werk de afgelopen tijd en realiseert dat je meer fouten maakt dan eerst, moet dat de alarmbellen wel doen rinkelen.

3. Je drinkt meer koffie

Wanneer je meer koffie drinkt, meer rookt of vaker dan vroeger een slokje alcohol nuttigt, kan dat een manier zijn om met je stress te dealen. Probeer te achterhalen waar de stress vandaan komt. Die extra bak koffie gaat namelijk niet helpen, de oorzaak aanpakken wél.

4. Je bent snel afgeleid en/of bent minder productief

Betrap je jezelf er steeds vaker op dat je uit het raam zit te staren? Of heb je aan het einde van de dag het idee dat je minder af krijgt dan vroeger? Dit kan een teken zijn van te veel werk stress. Natuurlijk helpt bijvoorbeeld de hitte nu niet mee, dus let de komende tijd op of je echt concentratieproblemen hebt.

5. Je kan moeilijk keuzes maken

Besluiteloosheid is een teken dat je meer gestrest bent dan je misschien denkt. Kan jij soms eeuwig twijfelen (zelfs als het over iets simpels in de supermarkt gaat) en vraag je anderen snel om hulp om die knoop door te hakken? Dan is het goed om even eerlijk te kijken naar je leven en werkdruk.

6. Je bent snel geïrriteerd

Erger jij je tegenwoordig wel erg snel aan één of meerdere collega’s? En schiet je eigenlijk thuis ook wel vaker uit je slof? Sneller geïrriteerd zijn om de kleinste dingen is een duidelijk teken dat je eigenlijk gestrest bent – je hoofd zit al zo vol dat ‘fouten’ van anderen er niet meer bij kunnen.

7. Je hebt rare lichamelijke klachten

Spierpijn die je niet kunt verklaren, vaak hoofdpijn, gekke uitslag of last van je darmen… Het zijn allemaal lichamelijke klachten die je waarschijnlijk niet meteen aan stress linkt. Toch zijn dit lichamelijke klachten die verrassend genoeg kunnen wijzen op te veel stress.

Je lichaam weet vaak eerder dat je op de rem moet trappen dan je hoofd.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.