Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Van piloot tot astronaut: 5 droombanen en hoeveel ze verdienen

Vroeger droomden we er bijna allemaal van om astronaut, piloot of politieagent te worden. Als kind was je er totaal niet mee bezig hoeveel dat dan zou verdienen en wat voor zware (endure) opleiding je zou moeten doen om die baan te bemachtigen. Nu we wat ouder zijn en snappen net iets beter hoe de wereld werkt en zijn we nieuwsgierig naar hoeveel die vroegere droombanen in het laatje brengen. Wat verdient een astronaut, voetballer, brandweerman, politieagent of een piloot?

Vijf vroegere droombanen en hoeveel ze verdienen.

1. Astronaut

Voor veel mensen was Wubbo Ockels een voorbeeld, tegenwoordig is dat André Kuipers. Want wat is er nou leuker dan in een raket naar de ruimte te gaan? Maar deze droom is maar bij enkelen waarheid geworden: astronaut word je namelijk niet zomaar.

Wat verdient een astronaut?

Het Geld College keek hiervoor naar drie organisaties:

  • Bij NASA verdien je als beginnende astronaut een bruto salaris van €4.300 en als ervaren astronaut €8.000.
  • Bij CSA ligt dat een stukje hoger: een beginnende astronaut verdient al €6.500 en een ervaren zelfs €12.666.
  • Bij de ESA verdient een rookie €5.366 en een ervaren astronaut €7.639.

Astronauten krijgen vaak een bonus voor een geleverde prestatie. Als ze een ruimtereis hebben gemaakt, krijgen ze meer dan als ze op de grond blijven. Want vergis je niet: als astronaut ben je niet om de haverklap in de ruimte. Vaak ben je ook ingenieur of onderzoeker bij de organisatie waarvoor je werkt.

2. Profvoetballer

Professioneel sporter worden, staat ook hoog op het verlanglijstje van veel kinderen. En voetballer is met een grote voorsprong het meest populair. Natuurlijk weten alleen de besten van de besten de top te bereiken, en daar hoort dan ook een enorm salaris bij. Messi was in 2019 de best verdienende voetballer ter wereld. Hij verdient 130 miljoen per jaar. Hou je vast – dat is €4,10 per seconde. Virgil van Dijk is de best betaalde Nederlandse voetballer met een jaarsalaris van 37 miljoen euro.

Wat verdient een voetballer?

Maar dit zijn natuurlijk uitschieters. Wat verdient de gemiddelde Nederlandse voetballer in de Eredivisie? In 2018 lag dit bedrag op €277.809, blijkt uit de Global Sports Salaries Survey. Geen slecht salaris, hoewel het natuurlijk een schijntje is vergeleken met Messi. Toch kun je volgens de Survey beter in België voetballen. Daar ligt het gemiddelde namelijk op €346.043 per jaar.

3. Brandweerman of -vrouw

Als kind was er weinig zo mooi als een grote brandweerauto en zagen we onszelf al brandende gebouwen in rennen om mensen te redden. Hoe ouder je werd, des te meer je realiseerde dat dit beroep enorm zwaar is. Een reden voor veel mensen om niet daadwerkelijk brandweerman te worden.

Wat verdient een brandweerman?

OneTime zocht het uit en kwam erachter dat een brandwacht tussen de €1.663 en €2.662 bruto per maand verdient. Hoofdbrandwachten verdienen iets meer met salarissen van €1.773 tot €2.913 bruto per maand. Wel kunnen beiden nog rekenen op een maximale brandweertoelage van 16,78 procent per maand. Dit is elke maand zo’n €280 a €500 bruto extra.

Als brandweerman werk je vaak twee dagen per week een pittige 24-uursdienst. Tijdens zo’n dienst slaap je natuurlijk wel, maar je kunt elk moment gewekt worden als het alarm afgaat.

4. Politieagent(e)

Nog zo’n droombaan die standaard in het vriendenboekje werd geschreven bij ‘Wat ik wil worden als ik later groot ben?’. Boeven vangen leek ons machtig mooi. Hoe zit het met het salaris van een politieagent?

Wat verdient een politieagent(e)?

We doken de Nationale Beroepengids in. Daar valt te lezen dat je een salaris kunt verwachten tussen de €1.399 en €2.724. Als politieagent leer en werk je tegelijkertijd. Zodra je met de opleiding begint, kun je dus een salaris van tussen de €1.399 en €1.716 bruto per maand verwachten. Natuurlijk zal je na de opleiding stijgen in salaris en krijg je tussen de €1.716 en de €2.724.

5. Piloot

Het Geld College zocht ook uit hoeveel piloten bij verschillende vliegtuigmaatschappijen verdienen. Goed om te weten: deze cijfers zijn voor de coronacrisis. Sinds de pandemie uitbrak, wordt er natuurlijk veel minder gevlogen. De verwachting is dat deze trend zich – met name vanwege het klimaat – doorzet.

De piloten van KLM moesten naar aanleiding van de crisis al 20 procent van hun loon inleveren. ‘Dat kunnen ze wel missen’, denk je misschien als je onderstaande bedragen ziet, maar vergeet niet dat een opleiding tot piloot al gauw meer dan €100.000 kost. Onderstaande bedragen zijn ook salarissen van ervaren piloten.

Wat verdient een piloot per jaar?

KLM: €275.000
Lufthansa: €260.000
Emirates: €170.000
Transavia: €168.000
Ryanair: €135.000

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van piloot tot astronaut: 5 droombanen en hoeveel ze verdienen
Sluiten