Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

The Witcher: Blood Origin levert Netflix-franchise nieuw dieptepunt op

Controverse rondom het vertrek van Henry Cavill of niet: de nieuwe prequel van The Witcher wordt zowel door fans als door critici neergesabeld. Blood Origin scoort een dieptepunt voor de franchise van Netflix.

Op eerste kerstdag was je waarschijnlijk druk bezig met het voorbereiden van een kerstdiner, of op pad met familie en/of vrienden. Je had ook Netflix kunnen aanslingeren, want sinds 25 december is op die streamingdienst namelijk The Witcher: Blood Origin te streamen. Rotten Tomatoes laat echter zien dat je net zo goed in de keuken had kunnen blijven.

The Witcher: Blood Origin

Het is de eerste van meerdere aangekondigde live-action spin-offs. Vorig jaar werden we al getrakteerd op een geanimeerde spin-off, in de vorm van de film Nightmare of the Wolf. Een prima beoordeeld avontuur. Geen Oscars-materiaal, maar wel zeer vermakelijk voor de fans.

Helaas kunnen we niet hetzelfde concluderen over Blood Origin. De prequel doet het namelijk niet al te best, zowel bij fans als bij critici. De serie speelt zich 1200 jaar voor de avonturen van Geraly, Yennefer en Ciri af, en vertelt het verhaal van de allereerste Witcher. Geen irrelevant zij-avontuurtje dus. Veel fans keken dan ook naar de spin-off uit.

Critici gaan los op Rotten Tomatoes

Tot de eerste reviews de afgelopen weken voorbij kwamen. Critici waren allesbehalve te spreken over The Witcher: Blood Origin. Variety maakt een pijnlijk treffende vergelijking met de videogames: “Blood Origin is voor de tv-show wat een slordige en slappe DLC zou zijn voor de enorm populaire videogames. Alleen relevant voor completionists.” 

Oftewel, spelers die alles gezien/gespeeld willen hebben, ongeacht de kwaliteit. Ook Bradley Russell van Total Film is keihard: “In een jaar vol geweldige fantasy – waaronder House of the Dragon en The Rings of Power – staat deze show uiteindelijk helemaal onderaan.”

Het gebeurt wel vaker dat critici een nieuwe film of serie neersabelen, maar dat de fans laaiend enthousiast zijn. Soms is een actiefilm bijvoorbeeld heerlijk hersenloos vermaak, of het verhaal en het acteerwerk nou ruk zijn of niet. Helaas zijn zelfs de fans meedogenloos als het om The Witcher: Blood Origin gaat.

Fans zorgen voor dieptepunt

Op Rotten Tomatoes, een website die recensies van zowel critici als het publiek verzamelt, scoort de serie van Netflix op beide fronten uiterst belabberd. Na 24 recensies van critici heeft Blood Origin een matige score van 38 procent. 1630 beoordelingen van consumenten leveren een nog karigere score op: 9 procent. Oftewel: vrijwel geen enkele beoordelaar geeft de show een voldoende.

De score van het publiek zal ongetwijfeld lager uitvallen vanwege de controverse rondom Henry Cavill. Het is nog altijd niet exact duidelijk waarom de hoofdrolspeler uit de reguliere The Witcher-serie is gestapt, en fans zijn allesbehalve blij met dat nieuws.

Ook zijn vervanger, het broertje van Thor, wordt eerder uitgelachen dan toegejuicht. Vooral Lauren S. Hissrich krijgt het online zwaar te verduren: de showrunner achter The Witcher wordt vaak op fora gezien als degene die de shows eigenhandig naar de knoppen helpt.

De 7 beste series van 2022 volgens IMDb en waar je ze streamt

Volgende keer beter, Netflix

Maar goed, laten we eerlijk zijn: critici zullen niet massaal last hebben van die gekleurde bril. En ook hun score na tientallen recensies is veelzeggend. Soms moet je gewoon concluderen dat een langverwachte serie belabberd uitpakt. Dat lijkt helaas ook op te gaan voor The Witcher: Blood Origin. Volgende keer beter, Netflix.

Gelukkig hebben we nog wat alternatieve kijktips voor tijdens de kerstvakantie. Zo heeft Disney+ een verrassende show klaarstaan voor fans van Squid Game, en zijn er zestig films die je deze week voor het laatst op Netflix kunt streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.