Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Twitter reageert op vertrek Henry Cavill als The Witcher: ‘Cancelen die hap!’

Netflix is zijn Witcher kwijt. Henry Cavill stopt als het gezicht van The Witcher, Geralt of Rivia. Hij gaat vervangen worden door Liam Hemsworth, het broertje van Thor. Fans zijn allesbehalve blij.

The Witcher is met gemak één van de grootste Originals die Netflix in handen heeft. Na meerdere geflopte series heeft de streamingdienst eindelijk zijn eigen grote fantasy-show in handen. Zijn eigen Game of Thrones.

Henry Cavill stopt met The Witcher

Het zal dan ook niemand verbazen dat het bedrijf aangekondigd heeft dat The Witcher een vierde seizoen krijgt. Naast een rits aan reeds aangekondigde spin-offs. De toekomst zit vol The Witcher, ook wat de games betreft. Naast een nieuwe game werkt de Poolse ontwikkelaar CD Projekt RED ook aan een remaster van de originele game.

Desalniettemin zal Netflix het zonder het gezicht van de megafranchise moeten stellen. Afgelopen zaterdag kwam namelijk het verbluffende nieuws naar buiten dat Henry Cavill de show heeft verlaten. Ja, Geralt of Rivia. Hét personage waar de gehele serie om draait. Het gezicht van The Witcher.

Liams Hemsworth is Geralt

Het wordt nog gekker. De streamingdienst gaat dus wel door met de show, en die zal zich blijven focussen op Geralt. Het personage zal gespeeld worden door een andere acteur: Liam Hemsworth. Het broertje van Chris ‘Thor’ Hemsworth.

“Mijn reis als Geralt of Rivia was gevuld met zowel monsters als avonturen, en helaas, ik zal mijn medaillon en mijn zwaarden neerleggen voor seizoen 4”, aldus Cavill in een verklaring gedeeld door Netflix.

Liam Hemsworth The Witcher
Liam Hemsworth (Afbeelding: VALERIE MACON / AFP)

“Net als bij de grootste literaire personages, geef ik de fakkel door, met eerbied voor de tijd die ik heb besteed aan het belichamen van Geralt en met enthousiasme om Liam’s kijk op deze fascinerende en genuanceerde man te  gaan zien,” vervolgde Cavill, “Liam, good sir, dit personage heeft zo’n prachtige diepte, geniet ervan om erin te duiken en te zien wat je kunt vinden.”

Fans klaagden al direct dat Liam geen ‘leading man energy’ zou hebben. De 32-jarige acteur claimt zelf al jaren een groot fan van de franchise te zijn, en dat de rol van Henry Cavill hem inspireerde. “Ik heb misschien grote laarzen te vullen, maar ik heb er echt zin in om in de wereld van The Witcher te stappen,” aldus Hemsworth.

Fans zijn woedend

De grote vraag is of de fans blijven hangen om hem in actie te zien als Geralt. Online barstte meteen de discussie los over de toekomst van The Witcher. Veel fans zijn al sinds het tweede seizoen niet tevreden met de kwaliteit van de show, en de kant die de showrunners ermee op willen gaan.  Sterker nog, sommigen zien het vertrek van Cavill als een teken dat het helemaal de verkeerde kant op gaat. Hij was zelf ook een groot fan van de franchise.

Die opheft komt grotendeels voort uit recente opmerkingen van Beau DeMayo, een schrijver die aan de show heeft gewerkt. Hij zei tijdens een interview het volgende over die ervaring: “Ik heb bij een show gezeten – namelijk The Witcher – waar sommige schrijvers de boeken en games niet echt kenden of zelfs er actief een hekel aan hadden, of zelfs de spot dreven met het bronmateriaal.”

Showrunner Lauren S. Hissrich gaf eerder al aan dat ze bewust schrijvers had gerekruteerd die niet te diep in het bronmateriaal zaten. “We hebben schrijvers nodig die er veel mee hebben, maar niet te veel. Die van de wereld houden, maar niet bang zijn om diezelfde wereld in twijfel te trekken.”

Cancelen?

Geen gek idee, maar nu zien veel hardcore fans dergelijke opmerkingen én het vertrek van superfan Henry Cavill als het bewijs dat Netflix hun geliefde franchise niet serieus neemt. Oftewel: het respect voor het originele werk van de schrijver Andrzej Sapkowski zou ontbreken.

Sterker nog, men roept op Twitter Netflix al op om de serie in zijn geheel te cancelen. En dat terwijl we niet eens weten waarom Cavill stopt met de serie. Hij heeft geen officiële reden gedeeld, maar geruchten wijzen erop dat zijn terugkeer als Superman in de DC-films de aanleiding is. Iets wat dus niks te maken hoeft te hebben met zijn menig over de Netflix-serie.

Doe ff normaal

Afijn, het is wat het is. We kunnen klagen wat we willen, maar de streamingdienst gaat uiteraard niet zo’n lucratieve melkkoe cancelen. Het vierde seizoen komt eraan, of we het nou willen of niet. Het enige wat we kunnen doen is Liam Hemsworth gewoon een kans geven en de nieuwe afleveringen afwachten.

Niemand wordt beter van halve haatcampagnes op sociale media.

Vergeet overigens ook niet dat het derde seizoen van The Witcher nog niet eens is uitgekomen. Komende zomer ga je gewoon nog een keer Henry Cavill te zien krijgen als Geralt of Rivia. Liam ga je op zijn vroegst ergens medio 2024 in actie zien.

CBR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.