Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 23 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit kostte House of the Dragon vs. Game of Thrones per aflevering

De populariteit van de HBO-serie House of the Dragon is gigantisch. Komt natuurlijk door voorganger Game of Thrones, en daarvan weten we dat het een enorme productie was met torenhoge kosten. Het budget is nog maar eens omhoog gegaan. Dit kostten de series per aflevering.

De eerste aflevering verscheen afgelopen weekend online. In de Verenigde Staten keken er alleen al 10 miljoen kijkers. Hoeveel dat er wereldwijd waren, is niet bekend. Feit is dat HBO Max op tilt sloeg.

Voor mensen die geen idee hebben: House of the Dragon speelt zich 200 jaar voor de verhaallijn van Game of Thrones af en draait vooral om de hoogtijdagen van de Targaryen-dynastie. In die tijd brak een bloedige burgeroorlog uit, bekend als The Dance of the Dragons, die uiteindelijk tot hun ondergang leidde.

Het budget van House of the Dragon en zijn voorganger

De schaal van de serie is in ieder geval episch. De sets zijn gigantisch, de kostuums zijn perfect en er zijn nieuwe, awesome draken. Om over de verschillende locaties maar te zwijgen. Maar wat kost zo’n serie per aflevering? En wat kostte Game of Thrones? Tipje van de sluier: de budgetten gestegen. De bedragen die je leest, zijn de gemiddelde kosten per aflevering per seizoen.

Game of Thrones (seizoen 1 tot en met 5): 6 miljoen dollar per aflevering)

Hoewel Game of Thrones ontzettend ambitieus was bij de start in 2011, was de schaal nog te overzien. Er was niet al te veel CGI en we zagen pas een draak aan het einde van het eerste seizoen. De rest van de seizoenen waren ook relatief timide, dus het budget viel mee.

Game of Thrones (seizoen 6 en 7): 10 miljoen dollar per aflevering

In het zesde seizoen werden kijkers getrakteerd op één van de meest epische veldslagen ooit: The Battle of the Bastards. Alleen dat al zorgde ervoor dat het budget omhoog schoot. Ook het zevende seizoen kostte tien miljoen per aflevering, maar daar waren er maar zeven van.

Game of Thrones (seizoen 8): 15 miljoen dollar per aflevering

Helaas pakte dit seizoen voor veel fans niet goed uit. Hoewel er wederom een hoger budget was, kan je je afvragen of dat zin heeft gehad. Sowieso was de strijd in de aflevering The Long Night bijvoorbeeld amper te zien omdat het te donker was. En dan was er nog die Starbucks-koffiebeker.

House of the Dragon (20 miljoen dollar per aflevering)

HBO Max is erg vrijgevig voor het eerste seizoen van de serie. De makers hebben een budget van 200 miljoen voor het eerste seizoen, dat bestaat uit tien afleveringen. Dat maakt House of the Dragon een van de duurste series ooit.

Die titel gaat de serie overigens niet lang dragen. Naar verluidt wordt verwacht dat Amazon Prime Video 1 miljard dollar gaat spenderen aan de serie The Lord of the Rings: The Rings of Power. Een budget van 465 miljoen staat sowieso al gereserveerd voor het eerste seizoen.

Wil je meer weten over de prequel van Game of Thrones? Check dan ons interview met House of the Dragon-acteur Fabian Frankel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.