Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Squid Game-fans, opgelet! Je volgende favoriet staat op Disney+

Na Squid Game is er een steady influx aan nieuwe Zuid-Koreaanse series op Disney+ en Netflix. Zelden weten ze echter je zo vanaf het eerste moment te pakken als Connect.

Zuid-Koreaanse films en series zijn bezig met een opmars waar je U tegen zegt. Het land levert al decennia onder andere ijzersterke thrillers en dramaseries af, maar die titels kregen zelden internationale aandacht. Ja, sure, liefhebbers zijn er altijd, maar het grote publiek liet de Koreaanse pareltjes links liggen.

Van Parasite naar Squid Game

Tot 2019. Toen kwam Parasite uit, een dramathriller van Bong Joon Ho. Voor Netflix leverde hij in 2017 al het verrassend vermakelijke Okja af, maar dat was in de kern een Hollywood-productie. Parasite was en is door en door Koreaans. Dat maakte het des te baanbrekender dat de film tijdens de Oscars vier gouden beeldjes in de wacht wist te slepen, waaronder die voor Beste Film.

Sindsdien staan Zuid-Koreaanse films en series opeens in de schijnwerpers. Eindelijk. Zowel Netflix als Disney+ importeren op grote schaal Koreaanse dramaseries, en nieuwe bioscoopfilms krijgen precies dat: een bioscooprelease. Ook buiten Zuid-Korea.

Wat Parasite voor films deed, kreeg Squid Game in 2021 voor elkaar voor Zuid-Koreaanse series. De show voerde een grimmigheid en acteerwerk ten tonele die de Netflix Original direct deed opvallen. Kon je het duistere sfeertje wel waarderen en smaakte Squid Game naar meer?

Disney+ presenteert Connect

Dan raden we je aan Disney+ te openen, want daar vind je sinds een paar weken een nieuwe show die dat gapende gat wellicht voor je op kan gaan vullen. Dan hebben we het over Connect, een Zuid-Koreaanse thriller-serie van de beroemde Japanse regisseur Miike Takashi. De 62-jarige filmmaker heeft topfilms als 13 Assassins en Ichi The Killer op zijn naam staan.

Dit keer staat hij dus aan het roer van een Koreaanse productie. Connect gaat over Ha Dong-soo, een nieuw soort mens dat onsterfelijk is en Connect genoemd wordt. Precies, de naam van de serie.

5 Zuid-Koreaanse series om na Squid Game te zien

Orgaanrovers

Dong-soo wordt ontvoerd door een bende orgaanrovers die op zijn ogen uit zijn. Nadat hij halverwege de operatie plotseling wakker wordt op een operatietafel, weet hij te ontsnappen met zijn enige overgebleven oog. Later ontdekt hij dat hij nog steeds kan zien door zijn ontbrekende oog, dat nu wordt gebruikt door een seriemoordenaar die de inwoners van Seoul terroriseert. Vastbesloten om zij oog terug te krijgen, zal Dong-soo de moordenaar moeten opsporen en het heft in eigen handen moeten nemen.

Dat klinkt weer heerlijk grimmig, en dat is Connect ook. Seriemoordenaars, achtervolgingen: daar weten ze in Zuid-Korea wel raad mee. Het potentieel slechte nieuws? Op Rotten Tomatoes zijn geen reviews voor deze serie te vinden, dus we hebben enkel de trailer en wat online reacties om op af te gaan. Gelukkig weten die meteen te overtuigen, wat ook geldt voor de eerste aflevering van de show. Je wordt direct in het verhaal getrokken.

Nu te streamen op Disney+

Gelukkig kun je gewoon zelf een oordeel vellen, zonder gedoe. Alle zes de afleveringen van Connect kun je namelijk nu op Disney+ streamen, ook in Nederland. Houd je het liever bij films? Dan hebben we een lijstje met de allerbeste Zuid-Koreaanse thrillers voor je klaar staan. Leuk voor tijdens kerst!

Squid Game serie Disney+ Connect Zuid-Koreaans
🧨 (Afbeelding: Disney+)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.