Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Apple heeft een Will Smith-probleem van Oscar-proporties

Na de beruchte slap van Will Smith heeft Apple een probleem. Een probleem van 100 miljoen dollar. Een probleem dat misschien wel de beste dramafilm van 2023 gaat nekken.

Will Smith heeft eigenhandig de Oscars gered. Na jaren aan imploderende kijkcijfers waren afgelopen maart opeens weer alle ogen op de ceremonie gericht. Of, althans, op een kort doch zeer juicy fragment.

Will Smith en de slap

Dan hebben we het natuurlijk over het moment dat Smith zijn carrière om zeep hielp. De alleskunner, de geliefde rapper, acteur en producent die onlangs nog een boek uitbracht over zijn leven. Nadat Chris Rock een pittige grap maakte over zijn vrouw bestormde de x-jarige acteur het podium om diezelfde komiek een bitchclap van jewelste te verkopen.

De rest is allesbehalve geschiedenis. Studio na studio schrapte geplande projecten met Will Smith, maar niet in alle gevallen was die beslissing zo simpel. Een toekomstige blockbuster schrappen is één ding, maar wat doe je als je peperdure project met de acteur al gefilmd is?

Apple’s probleem van 100 miljoen

Dat is exact het probleem dat Apple nu heeft. De techgigant probeert al enkele jaren om een reputatie op te bouwen in Hollywood middels prestigieuze projecten voor de streamingdienst Apple TV+.

Begin dit jaar werden de opnames afgerond voor zo’n type project: Emancipation. Een historische thriller van Apple met een budget van 100 miljoen dollar.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een ontsnapte tot slaaf gemaakte genaamd Gordon. Foto’s van zijn blote rug, zwaar gegeseld door de zweepslagen van een opzichter, werden in 1863 wereldwijd gepubliceerd, wat de abolitionistische beweging bewijs gaf van de wreedheid van de Amerikaanse slavernij.

Fans vallen over opvallend detail excusesvideo Will Smith
Will Smith in zijn excusesvideo (Afbeelding: Will Smith @ YouTube)

Oscars-kandidaat

We hebben het dus niet over een luchtige superheldenfilm of ander popcornmateriaal. Emancipation is een gewichtig project waarmee Apple al voorsorteert op een Oscar.

En wie mag die Oscar dan in ontvangst gaan nemen? Precies, Will Smith. Hij is namelijk de grote ster van het peperdure project, dat overigens nog maar de enige film is die op zijn planning staat. Apple hoopte zelfs op een tweede Best Actor-Oscar voor Smith op een rij met Emancipation, tot diezelfde Smith dus tijdens de Oscars roet in het eten gooide.

De grote vraag is dan ook: wat doe je dan? We zijn ondertussen bijna een half jaar verder, en Will Smith heeft in een controversi√ęle video op YouTube al zijn uitgebreide excuses aangeboden. Excuses die Chris Rock maar half serieus lijkt te nemen.

Duivels dilemma

Mag Smith van de reservebank af en kan Apple gerust zijn starpower gebruiken om de film te promoten? Of is Smith voor goed af en kan Apple Emancipation beter op de plank laten liggen? Dat is eigenlijk ook geen optie. The New York Times heeft een intrigerend artikel aan dit duivelse dilemma gewijd.

The Hollywood Reporter-journalist Stephen Galloway noemt het een¬†lose-lose situation: ‚ÄúAls ze de film uitstellen, schaadt dat dan de reputatie van Apple? Als ze ‚Äėm uitbrengen, schaadt het dan hun reputatie? Hollywood houdt van een win-winsituatie. Deze is verlies-verlies.‚ÄĚ

10 beroemde heethoofden in Hollywood: Will Smith is niet uniek

Vervlogen kansen

De initi√ęle controverse zal vast meer aandacht vestigen op de film, maar dat is korte termijn. Die Oscars-hoop? Die kan Apple volgens Stephen Gilula, voormalig president van Fox Searchlight, wel opgeven:

‚ÄúOngeacht de kwaliteit van de film, zullen alle pers, alle recensenten, alle schrijvers van speelfilms en alle prijsvoorspellers ernaar kijken en praten over de slap. Er is een zeer groot risico dat de film niet op zijn eigen verdiensten wordt beoordeeld.‚ÄĚ

Het zou niet mee mogen spelen, de Oscars draaien natuurlijk om de films zelf. Maar de ceremonie en het proces erachter zijn allesbehalve wetenschappelijk. Bejaarde juryleden die op een animatiefilm stemmen omdat hun kleinzoontje ‚Äėm leuk vond, zonder dat ze de film in kwestie zelf hebben gezien. Dat soort praktijken.

Op naar 2023

Vooralsnog heeft Apple nog even om een knoop door te hakken. Emancipation staat gepland voor 2023. Specifieker dan dat is de techgigant nog niet geweest, maar op een gegeven moment moeten Tim Cook en Co. toch een knoop door gaan hakken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

The New York Times

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.