Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Venom 2 verslaat Shang-Chi en Black Widow met bioscooprecord

De gehele filmindustrie juicht: ook Venom: Let There Be Carnage heeft een verpletterend eerste bioscoopweekend achter de rug. De tijd van uitgestelde films en opgeschoven releases lijkt voor goed achter de rug te zijn.

Studio’s waren de afgelopen maanden huiverig. Ja, de bioscopen zijn weer open, maar loont het ook daadwerkelijk om peperdure films uit te brengen? Als consumenten niet komen opdagen, dan zit je als studio alsnog in de problemen.

Venom: Let There Be Carnage

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings bood al hoop met een recordbrekend eerste weekend. Sterker nog, Sony Pictures besloot Venom: Let There Be Carnage naar voren te halen na dat goede nieuws.

Er werd last-minute besloten om Venom 2 eerder uit te brengen, ondanks het feit dat de superheldenfilm dan in het vaarwater van Bond-film No Time to Die terecht zou komen.

Dat was achteraf gezien een slimme zet, en hoe! Venom: Let There Be Carnage heeft zijn eerste week in de Amerikaanse bioscopen achter de rug, en brak meteen een record.

Bioscooprecord

Sinds de huidige pandemie begon was er geen film die zoveel opleverde in zijn eerste bioscoopweekend als de nieuwe Venom-film.

De Spidey-schurk leverde namelijk maar liefst 90.1 miljoen dollar op in de Amerikaanse bioscopen. Dat zijn bijna de bedragen die ook zonder de pandemie als context degelijk zijn. Ter vergelijking: in hetzelfde weekend in 2019 opende Joker met 96.2 miljoen dollar in het eerste weekend.

Sterker nog, Venom 2 heeft na Joker de beste lancering van een film in oktober ooit neergezet. Langzaam lijkt Hollywood dus terug naar het oude normaal te kunnen gaan. Fantastisch nieuws voor de gehele filmindustrie, die zeer voorzichtig blijft. Paramount besloot bijvoorbeeld Top Gun en de nieuwe Jack-Ass naar volgend jaar te hevelen.

Beter dan de eerste

Sony Pictures-baas Tom Rothman reageerde gevat op het goede nieuws: “”Met excuses aan meneer Twain: de dood van films is sterk overdreven.”

Vooralsnog heeft Venom: Let There Be Carnage 25 tot 30 miljoen dollar meer opgeleverd dan wat analisten hadden voorspeld. Sterker nog, de film doet het beter dan de eerste. Venom leverde tijdens zijn eerste weekend in 2018 80.3 miljoen dollar op.

Het is daarmee ook de eerste sequel die tijdens de pandemie uitgekomen is die het beter doet dan het eerste deel. Maar goed, dan komen we wel op heel specifiek record-terrein.

En Black Widow dan?

Is er dan ook slecht nieuws? Dat valt mee, maar het record waar Sony Pictures mee pronkt is er wel één die een kleine kanttekening nodig heeft.

Venom 2 heeft Black Widow verslagen, ook een Marvel-film. Die leverde 81 miljoen dollar op in het eerste weekend. Het punt is: de solofilm van Scarlett Johansson was tegelijkertijd ook op Disney+ verkrijgbaar, waar ook ettelijke miljoenen werden betaald voor Black Widow.

Miljoenen die in dit soort statistieken niet meetellen, gezien we het over bioscoopcijfers hebben. Dan is Shang-Chi een betere vergelijking. Dat avontuur kwam enkel in de bioscopen uit, en leverde 75.4 miljoen dollar op in het eerste weekend.

Op naar de volgende

Ach, niemand zal om de details malen. Van de studio’s tot de bioscoopketens: iedereen is er blij mee dat de markt weer op gang komt en de pandemie niet langer de industrie in zijn greep heeft.

Op naar de volgende grote films van dit najaar! Er komen er namelijk nog een hoop aan, zoals je in het onderstaande artikel kunt lezen:

Venijn zit in de staart: 23 topfilms die in 2021 nog uitkomen

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.