Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 17 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Last van een trillend ooglid? Dit zijn de oorzaken (en oplossingen)

Veel mensen hebben wel eens last van een trillend ooglid. Naast dat het irritant is, kan het meestal geen kwaad. Maar waar komt deze spiersamentrekking vandaan?

Een trillend ooglid is een van de meest voorkomende spiertrekkingen en het is dus helemaal niet gek dat jij er soms ook last van hebt. Het is goed om te weten dat een trillend ooglid bijna altijd onschuldig is als het af en toe optreedt. Niets om je zorgen over te maken dus.

Wat is de oorzaak van een trillend ooglid?

Toch is het wel interessant om te weten hoe het komt dat jouw ooglid een eigen leven gaat leiden (en vooral hoe je er weer vanaf komt), en daarom zetten we een paar mogelijke oorzaken onder elkaar.

Vermoeidheid

De meest genoemde reden voor een trillend ooglid is algemene vermoeidheid of specifiek vermoeide ogen. Je zult het ook wel herkennen dat jouw ogen wat gaan hangen als ze vermoeid zijn.

Ogen kunnen onder meer vermoeid raken door overmatig veel kijken naar een beeldscherm, dus deze klacht komt vaak voor bij mensen met een kantoorbaan. De enige oplossing is minder lang of vaak naar een scherm kijken, en je ogen dus af en toe even rust gunnen.

Stress

Heb je last van stress op het werk of in een persoonlijke situatie, dan is het mogelijk dat je last krijgt van een trillend ooglid. Stress wordt ook als een van de meest voorkomende redenen genoemd voor een trillend ooglid. Heeft te maken met de aanhoudende spanning in je spieren.

Uitdroging

Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt. Een verstoorde vochtbalans in je lichaam kan ervoor zorgen dat spieren samen trekken, en dit kan dus ook gebeuren in het gebied rondom je ogen. Door meer water te drinken kun je dit gemakkelijk oplossen.

7 gezondheidsredenen om direct na het opstaan een glas water te drinken

Tekort aan vitamine B of ijzer

Spiersamentrekkingen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B of ijzer. Vaak heb je in dat geval ook nog andere symptomen (zoals spiersamentrekkingen in andere spieren) en blijft het niet bij alleen een trillend ooglid.

Mocht je vermoeden dat je een vitaminetekort hebt, neem dan altijd even contact op met de huisarts voordat je onnodig vitamines gaat bijslikken.

Migraine

Het is nooit officieel bewezen dat migraine en een trillend ooglid direct iets met elkaar te maken hebben, maar toch worden ze wel vaak samen genoemd. Daar is een logische verklaring voor: migraine is een zware hoofdpijn en het hoofd geeft daar een stressreactie op. Deze stressreactie kan zorgen voor het trillende ooglid.

Zijn burpees wel goed voor je? Een cardioloog en trainer leggen uit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.