Sander van den Berg
Sander van den Berg Gezondheid 9 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Voor eens en altijd: hoeveel water moet je nou drinken op een dag?

Oké, als je echt op zoek bent naar een algemene aanbeveling over de hoeveel water die je elke dag zou moeten drinken… die is er niet. Maar, blijf nog even bij ons. Want het is iets complexer dan ‘drink acht glazen water per dag’. Ja, zelfs als het om water gaat.

Hoeveel water is de perfecte hoeveelheid?

Die “regel” om acht glazen water per dag te drinken (en daarmee de 2 liter aan te tikken) heeft namelijk niet veel wetenschappelijk bewijs achter zich. Al geeft voedingsdeskundige Amanda Baker Lemain wel aan dat “het geen slechte startpunt is”.

De Amerikaanse Nationale Academies van Wetenschappen, Ingenieurswetenschappen en Geneeskunde vindt dat overigens niet voldoende. Zij zetten in op ruim 3,5 liter voor de man die voldoend gehydrateerd wilt zijn. Maar, ze erkennen daarbij wel dat ongeveer 20 procent van de dagelijkse hydratatie via voedsel binnenkomt. Laat dat nu net erg moeilijk zijn om goed bij te houden. Is een dikke hamburger dan een of twee glazen water? En hoe groot is dat glas dan? Het zijn vragen waar je dorst van krijgt.

Afijn, iedereen is anders en vaak is elke dag ook weer anders, dus je hydratatiebehoefte (onthoud voor gigantische scrabble dominantie) fluctueert. Je hebt een meer dan gemiddelde behoefte aan H2O wanneer je in een warme en vochtige omgeving bent, als je op verhoogde hoogte bent, of wanneer je een atleet bent. Dit zegt die Lemain waar we het net al over hadden.

Drie regels om aan vast te houden

Dus de nieuwe regel bij de hoeveelheid water die je moet drinken per dag is om te stoppen met denken dat er een vaste regel is. Een beetje het niveau ‘er is maar één regel, er is geen regel’. Volg in plaats daarvan deze drie richtlijnen:

Als je dorst hebt, drink dan. Deskundigen zijn het er allemaal over eens. De overgrote meerderheid van mensen met een prima gezondheid komen voldoende tegemoet aan hun dagelijkse hydratatiebehoeften door dorst hun gids te laten zijn.

Als je honger hebt, moet je misschien ook drinken. Staat het afvallen op de planning, dan kan het helpen om wat meer water te drinken. Veel mensen verwarren honger met dorst signalen. Water helpt je niet alleen om de eerste drang naar “iets” (en vaak is dit dan dus dorst en geen honger) te stillen, maar het kan ook helpen om je een verzadigd gevoel te geven. Hierdoor kan je beter met je jatten van die chocolade afblijven.

Controleer je urine. Het is zo simpel: leeg die blaas als de blaas daar om vraagt. Soms zelfs als de blaas zelf er nog niet aan heeft gedacht. Je hoort vaak dat een lichtgele kleur aangeeft dat je goed gehydrateerd bent. Dit is niet 100 procent zo, maar het geeft wel een hele goede indicatie.

Je kunt overigens ook te veel hydrateren, wat kan leiden tot bloedverdunning en lage natriumspiegels. Maar zolang je een gezond persoon bent en naar je interne signalen luistert, is dat vrij zeldzaam. Je lichaam kan je dus redelijk goed vertellen wat je nodig hebt. De truc om dan ook de juiste hoeveelheid water per dag binnen te krijgen, is simpelweg goed luisteren naar wat het lichaam je vertelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Men's Health

Reageer op artikel:
Voor eens en altijd: hoeveel water moet je nou drinken op een dag?
Sluiten