Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Tom Cruise terug met Top Gun 3: precies de film die je hoopte

Prachtnieuws voor Top Gun-fans: er komt een derde deel aan. Met hetzelfde team zowel voor als achter de camera’s!

Tussen de eerste en de tweede Top Gun zat bijna veertig jaar, maar dan heb je ook wat. Tom Cruise wist het ongelijk van alle doubters te bewijzen toen hij na meerdere keren uitstellen alsnog in 2022 een megahit scoorde met Top Gun: Maverick.

Top Gun 3 komt eraan

Niet voor niks heeft Warner Bros. zojuist nog een megadeal aangekondigd met de 61-jarige acteur, die met zijn rol als Maverick de best betaalde acteur ooit is. Cruise is misschien wel de laatste klassieke leading man die in zijn eentje op zo’n schaal het grote publiek de zalen in kan krijgen.

Gelukkig hoeven we niet weer veertig jaar te wachten op de volgende Top Gun. Al zou het wel interessant zijn; een 101-jarige Tom Cruise in een straaljager. Als iemand het op die leeftijd nog aan zou durven…

Volgens betrouwbare bronnen van magazine Puck is er namelijk nu al een sequel voor Top Gun: Maverick in ontwikkeling. Net alleen Cruise keert terug voor de derde film, maar ook Glen Powell en Miles Teller. Naar verluidt is Ehren Kruger ook weer aan boord vor het script.

En de megadeal van Tom Cruise dan?

Sterker nog, de reünie gaat nog even door. Ook Maverick-regisseur Joseph Kosinksi doet naar verwachting weer mee, al is het nog niet duidelijk of hij enkel gaat produceren of ook regisseren.

Verder is er nog niets bekend over de derde Top Gun, maar de timing is opmerkelijk. Juist deze week kwam dus het nieuws naar buiten dat Tom Cruise een samenwerking is aangegaan met Warner Bros., een langdurige partnership om nieuwe films te ontwikkelen. Blockbusters waar Cruise uiteraard zelf de hoofdrol in zal spelen.

Die deal is echter niet exclusief. Cruise mag, zolang daar tijd en ruimte voor is in zijn agenda, gewoon met Paramount films blijven maken. Zeker na het megasucces van Top Gun: Maverick heeft de beste man een onderhandelingspositie van jewelste.

Eerstvolgende project

Top Gun-fans waren de afgelopen dagen bang dat een eventuele derde film door de megadeal op de lange baan zou worden geschoven, tot zelfs Cruise er te oud voor zou zijn geworden, maar niet dus. Sterker nog, de bronnen van Puck melden dat Top Gun 3 hoogstwaarschijnlijk het volgende grote project van Tom Cruise gaat worden na de achtste Mission: Impossible.

Ook Cruise zal snel willen cashen nu Top Gun zo hot is, met een lucratieve deal die hem een percentage van de omzet oplevert. Maverick leverde niet alleen maar liefst 1,4 miljard dollar op in de bioscopen, maar was ook een succes onder critici. Op Rotten Tomatoes heeft de blockbuster nog steeds een topscore van 96 procent. Ook het grote publiek is lyrisch, met een haast absurde score van 99 procent, na meer dan 50.000 beoordelingen.

Kijkvoer voor Top Gun-fans

Wordt dus vervolgd, letterlijk en figuurlijk. In de tussentijd al trek in meer Top Gun? Check dan ook deze Chinese kopie van de film, of lees over de spin-off die al een tijdje in ontwikkeling is.

Puck

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.