Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Top Gun wordt een serie, met één grote afwezige

Top Gun keert terug, maar dit keer voor for real. Maak kennis met Top Gun: The Next Generation. Een kijkje in de keuken van het Amerikaanse leger.

Top Gun: Maverick was de zoveelste film in een lange trend van oude blockbusters die de afgelopen jaren van stal werden gehaald. Vaak levert die trends zielloze cash-grabs op, in het geval van bijvoorbeeld Indiana Jones 5 en Pinocchio, de versie met Tom Hanks.

Het succesverhaal van Top Gun: Maverick

We moesten lang geduld hebben voor we erachter konden komen of Maverick de uitzondering op die regel zou gaan worden. De Tom Cruise-blockbuster stond aanvankelijk gepland voor juni 2020, maar door de pandemie moest de film meermaals uitgesteld worden. Uiteindelijk kwam de film bijna twee jaar later uit, mei vorig jaar.

Cannes Tom Cruise
Tom Cruise in een F-18-straaljager. (Afbeelding: Paramount Pictures)

Er werden destijds vraagtekens gezet bij de keuze om telkens weer te wachten met het uitbrengen van de nieuwe film, maar achteraf gezien is het duidelijk wie gelijk had. Maverick was met een box office van bijna anderhalf miljard de grootste bioscoopfilm van 2022. De grootste kranten noemden het ‘de film die het grote publiek weer de bioscoop in wist te krijgen.’

Ook naast de keiharde dollars was Maverick een groot succes. Met een score van 96 procent op Rotten Tomatoes en 8.3 op IMDb kun je het gerust een ‘goede film’ noemen. Hoe onnodig je het bestaan van Maverick dan ook kan noemen.

Top Gun: The Next Generation

Dat smaakt naar meer, en dat ga je krijgen ook. Volgend jaar komt National Geographic namelijk met een Top Gun-serie: Top Gun: The Next Generation. Juich echter niet te vroeg: Tom Cruise zal niet in zijn straaljager stappen.

We hebben het namelijk over een reality-project. Het Amerikaanse netwerk gaat een groep van U.S. Navy-studentpiloten volgen tijdens het Advanced Flight Training Program waar ze deel aan gaan nemen.

In het persbericht voor de zojuist aangekondigde serie heeft National Geographic het over “unprecedented access to one of the Navy’s most demanding training and selection programs.

Een zeer exclusief kijkje dus, in de keuken van één van de meest zware trainingen van het Amerikaanse leger.

Beste van de besten

Top Gun: The Next Generation volgt “een divers scala aan Navy studentpiloten” terwijl ze beginnen aan “enkele van de meest uitdagende vliegproeven mogelijk, waaronder landen op een vliegdekschip op zee. Het elite-karakter van de opleiding betekent dat slechts een minderheid – de allerbesten – het tot de top schopt om te vliegen met ‘s werelds meest geavanceerde straaljager, de F-35C Lightning II.”

Fans van de Top Gun-films zien waarschijnlijk liever een nieuw fictie-project, maar de films hadden altijd al een vrij directe link met reality.

Top Gun als propaganda-middel

Ook Maverick was (deels) propaganda voor het Amerikaanse leger en werd er zelfs door gesponsord. Recruiters van het leger stonden zelfs met kraampjes klaar in de Amerikaanse bioscopen om jonge talenten te rekruteren.

Bovendien is het juist tof om te zien hoe Top Gun-achtige scenario’s er in het echt uitzien. Het schetst een exclusieve context voor het gestoorde stuntwerk van Cruise en co., waardoor je ook Maverick weer met een andere lens kunt bekijken.

Het slechte nieuws? Vooralsnog blijft het wat Top Gun: The Next Generation betreft puur bij deze aankondiging. Later kunnen we de eerste beelden en een releasedatum verwachten. In de tussentijd kun je wel alvast een opvallende concurrent van de Tom Cruise-franchise checken: de Chinese versie. Of kijk de korte film die Maverick mogelijk maakte.

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.