Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Netflix overweegt nieuwe GTA-game en wil Playstation achterna

Netflix wil volwaardige blockbuster-games gaan maken en overweegt zelfs met GTA aan de slag te gaan. Dat blijkt uit een onthullend stuk van The Wall Street Journal.

De kans dat je volledig je Netflix-abonnement benut is vrij klein. Weinig gebruikers hebben namelijk door dat je vele topgames kunt spelen als onderdeel van je abbo.

Netflix gaat voor gaming

Dan hebben we het niet enkel over crappy mobile games. Zo voegde de streamingdienst bijvoorbeeld onlangs nog indie-topper Into the Breach aan het aanbod toe. Een geprezen spel dat niet onderdoet voor grotere en bekendere namen.

Netflix games Into the Breach
Into the Breach (Afbeelding: Netflix)

Dat is echter pas het begin. Nu vrijwel elke grote entertainmentpartij zijn eigen streamingdienst met films en series heeft, is Netflix druk bezig met zich onderscheiden van de rest. Key daarin is het doorpakken met videogames.

Dat schrijft The Wall Street Journal in een verrassend informatief achtergrondartikel dat je hier kunt lezen. Geen trek om met de betaalmuur te dealen? No worries, we vatten de sappigste details in dit artikel voor je samen.

Extraction als blockbuster-game

Ten eerste blijkt uit onderzoek van de gereputeerde krant dat Netflix van plan is om zich naast mobiele games en indie-hits ook te doen laten gelden op het hoogste podium: triple-A-titels en PC-gaming. De streamer is bijvoorbeeld een spin-off van de Extraction-films aan het verkennen. Ook staan er volwaardige Black Mirror en Sherlock Holmes-games op het wensenlijstje van de streamingdienst.

Daarmee gaat het gaming-aanbod van Netflix van wat leuke mobiele extraatjes naar een concurrent voor bijvoorbeeld Xbox Cloud Gaming. Volgens The Wall Street Journal werkt het bedrijf naar een toekomst toe waar jij geen Playstation of Xbox meer aanschaft, maar simpelweg op je televisie via Netflix de beste en mooiste games kunt streamen.

Maar ja, content is king. Dat Netflix met zijn streaming-tech kan wedijveren met Microsoft en daarmee Xbox, geloven we wel. Maar als consument wordt dat pas echt interessant als er toffe games te spelen zijn.

Netflix wil GTA

Nou, ook op dat vlak gaat de streamingdienst voor goud. Volgens WSJ is het bedrijf va plan om een aantal van de grootste franchises te strikken, waaronder Grand Theft Auto. Ja, dat lees je goed: de kans is groot dat je ergens in de komende jaren een GTA via Netflix kunt gaan streamen en spelen.

Naar verluidt is het bedrijf in onderhandeling met GTA-uitgever Take-Two. Het is nog niet geheel duidelijk of het om oude GTA-games of een nieuw te ontwikkelen titel gaat, maar ook met legacy-content kan Netflix uit de voeten.

gta 6 releasedatum gelekt in tweet rockstar games grand theft auto
(Afbeelding: Rockstar)

Vergeet niet dat de streamingdienst in zijn begindagen naast Originals vooral scoorde dankzij bekende, oudere shows als The Office, Friends en Breaking Bad. Nog steeds staan dergelijke titels hoog in de lijstjes met best bekeken Netflix-shows.

Zelfs een klassieker als San Andreas streamen zou al een tof extraatje zijn voor abonnees, ten opzichte van het aanbod van dit moment.

1 miljard dollar

Netflix is in ieder geval all-in, met alle gevolgen van dien. Netflix zal nog veel meer moeten investeren om games van console-kwaliteit te maken, legt Jefferies-analist Andrew Uerkwitz uit, die schat dat het bedrijf tot nu toe ongeveer 1 miljard dollar heeft uitgegeven aan games.

Netflix wil bovendien tientallen game-executives uit de markt plukken en heeft een vacature geplaatst voor een regisseur om toezicht te houden op de eerste big-budget game van het bedrijf. Dus ja, een originele GTA behoort zeker tot de mogelijkheden. De streamer gaat na het licenseren van bestaande titels in de nabije toekomst een stap verder. De vacatures staan dus al open.

Een deel van de aandeelhouders van het bedrijf maken zich zorgen om de forse investeringen die deze push vergt, gezien het ontwikkelen van blockbuster-games vele honderden miljoenen kost. Anderen zien het als een essentiële overlevingsstrategie: “Netflix moet dit goed doen als ze willen dat mensen meer tijd aan hen besteden”, aldus Brandon Ross, een analist bij LightShed Partners.

Op de korte termijn

Of het een gebrek aan focus of een nieuw succesverhaal op gaat leveren, gaan we de komende jaren ontdekken. Netflix heeft na jaren aan Originals in ieder geval genoeg IP om mee aan de slag te gaan.

Dat feestje gaat binnenkort al op minder ambitieuze schaal los. In de komende maanden komt het bedrijf volgens WSJ met vooralsnog onaangekondigde mobiele games die gebaseerd zijn op Wednesday en Squid Game.

WSJ

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.