Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Tom Hanks gaat filmgeschiedenis schrijven met baanbrekende deepfakes

Tom Hanks en Robert Zemeckis gaan filmgeschiedenis schrijven met Here, een ambitieuze adaptatie van een strip waarvoor baanbrekende deepfake-technologie zal worden ingezet.

Google heeft al een AI waarmee je complete muziekstukken én opnames kunt genereren. Dall-E maakt van ons allemaal kunstenaars, en Meta, het moederbedrijf van Facebook, kan al video’s genereren met behulp van kunstmatige intelligentie. De implicaties voor praktisch elke industrie denkbaar zijn gigantisch. Niet te overzien.

AI verovert Hollywood

Dat geldt ook voor Hollywood. Kan straks elk kind zichzelf in de nieuwste animatiefilm van Disney terugzien? Disney+ opstarten, selfie maken met smartphone, en kunstmatige intelligentie doet de rest.

Sterker nog, deepfakes worden al gebruikt voor ‘echte’ films en series. Denk bijvoorbeeld aan de jonge Luke Skywalker in The Mandalorian seizoen twee. Of Bruce Willis, die eeuwig door kan blijven acteren dankzij de technologie.

Robert Zemeckis en Tom Hanks

Binnenkort gaat AI ook de show stelen op het witte doek. Het is niet de eerste keer, maar wel op een schaal en met zulke grote namen dat je het gerust een mijlpaal kunt noemen. Dan hebben we het over Here, een nieuwe film van Robert Zemeckis, met Tom Hanks en Robin Wright in de hoofdrollen. De 70-jarige regisseur leverde eerder onder andere klassiekers als Back to the Future en Forrest Gump af. Sowieso werkt hij zeer regelmatig samen met Hanks. Vorig jaar leverden ze bijvoorbeeld nog samen de belabberde Pinocchio-remake af voor Disney.

Nu werken ze samen aan een adaptatie van Here, een geprezen graphic novel van Richard McGuire die twee protagonisten over een lange periode volgt, en zich op één plek afspeelt. Een typisch Zemeckis-project, à la Forrest Gump. Zowel Robin Wright als Tom Hanks gaan ook de jongere versies van zichzelf spelen, met behulp van met kunstmatige intelligentie gegenereerde deepfakes.

Here film
De graphic Novel (Afbeelding: Pantheon Books)

Metaphysics Live

Het bedrijf achter de gebruikte technologie is Metaphysics Live, die ook achter de absurd overtuigende deepfakes van Tom Cruise zaten, en onlangs Elvis tot leven wekten voor America’s Got Talent. Metaphysic zegt dat het zijn AI-tool gebruikt om “hyperrealistische AI-gegenereerde gezichtsvervangingen en verjongingen in het weefsel van zijn verhalen te verwerken”.

Wat de tech van Metaphysics zo baanbrekend maakt, is dat het in realtime werkt. Het is geen trucje dat achteraf wordt toegepast door een special effects-studio, zoals bij Martin Scorsese’s The Irishman het geval was. De acteurs, Tom Hanks en Robin Wright dus, kunnen dus meteen tijdens de opnames al zien hoe hun acteerprestaties uiteindelijk eruit zullen gaan zien. Ze worden in realtime met dertig frames per seconden verjongd.

Here’s intrigerende concept

Leuk al die baanbrekende technologie, maar ook het verhaal van Here klinkt intrigerend. De gelijknamige strip kwam in 2010 uit en bestaat uit 300 pagina’s, maar is gebaseerd op een strip van zes pagina’s uit 1989. Het hele verhaal speelt af in één specifieke hoek van een kamer, in een non-descript huis dat er verder niet toedoet. Één hoekje. Wat de strip zo bijzonder maakt, is dat de auteur je dat hoekje laat zien door de tijd heen, van miljarden jaren geleden tot duizenden jaren in de toekomst.

Dat klinkt even ambitieus als vaag, maar met het team achter Forrest Gump aan boord wijst alles erop dat Robert Zemeckis het klaar kan gaan spelen. In 2024 gaan we erachter komen of de deepfake-technologie en het intrigerende verhaal echt zo indrukwekkend zijn als de crew beweert. Here staat voor dat jaar op de planning.

Gizmodo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.