Noah Korevaar
Noah Korevaar Popular Science 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Google onthult ChatGPT van de muziek: AI tovert song uit het niets

Met DALL-E kun je plaatjes genereren, ChatGPT kan met je chatten. Als het aan Google ligt worden we binnenkort ook allemaal producers, want middels nieuwe AI van de zoekmachinegigant kun je complete nummers genereren.

Het gaat rap met AI. Terwijl we nog amper zijn bijgekomen van het feit dat kunstmatige intelligentie complete kunstwerken kan genereren op basis van simpele prompts, staan de volgende verbazingwekkende innovaties alweer voor de deur.

Stroomversnelling voor AI

Meta, het moederbedrijf van Facebook, kan ook al korte video’s genereren op basis van tekst. De resulterende voorbeelden zijn, tja, pure horror, maar de implicaties zijn duidelijk. Geef ‘t nog wat tijd, en we kunnen als consumenten het verschil tussen ‘echte’ en met AI gegenereerde video niet meer zien.

Je kunt de komende tijd een fikse stroomversnelling verwachten. Google doet al vele jaren op grote schaal onderzoek naar kunstmatige intelligentie, maar toch was het de afgelopen maanden OpenAI dat goed sier maakte met bijvoorbeeld GPT3 en ChatGPT. Medewerkers van Google beschrijven een panieksfeer. Volgens insiders gaat de zoekgigant nu versneld voorheen volstrekt geheime AI-projecten onthullen en lanceren. De AI-wedloop is nog maar net begonnen.

Van ChatGPT naar muziek

In de tussentijd heeft de zoekmachinegigant alvast een intrigerend voorproefje. Van afbeeldingen en chats kan kunstmatige intelligentie namelijk ook musiceren. Is de volgende Billie Eilish een stukje software? Als het aan Google ligt wel.

Onderzoekers van het techbedrijf hebben namelijk een AI ontwikkeld die complete muziekstukken kan genereren. En dan hebben we het niet over bladmuziek die de printer uit komt rollen. Nee, de kunstmatige intelligentie voert de zojuist bedachte muziek ook voor je op.

Je kunt zelfs een melodietje fluiten of neuriën, en dan tovert de AI het om tot een nummer. Inclusief instrumenten. Google heeft een reeks aan voorbeelden online gezet, en die zijn stuk voor stuk indrukwekkend. De voorproefjes zijn steeds slechts dertig seconden lang, maar het klinkt alsof je naar daadwerkelijke muziek aan het luisteren bent. Hier kun je de voorbeelden checken.

Enorme gevolgen

De onderzoekers kunnen exact hun droomnummer beschrijven, van het genre tot het onderwerp van de tekst, en vervolgens maakt het model er muziek van. Sure, vooral door de vocals kun je nog duidelijk horen dat het hier om een computer gaat, en niet om een echte zanger. Desalniettemin zijn de resultaten ronduit indrukwekkend. Als je kijkt naar hoe snel het is gegaan met DALL-E, en we zitten wat muziek betreft al op dit punt, hoe zal de tech er dan wel niet eind dit jaar voor staan?

Voor nu blijft het gelukkig/helaas nog enkel bij onderzoek. Andere onderzoekers kunnen alvast met de dataset van Google aan de slag of hier het bijbehorende paper lezen, maar er is nog niet een online variant waarmee ook wij als consumenten aan de slag kunnen. Geen ChatGPT-equivalent. Al is dat natuurlijk slechts een kwestie van tijd. De muziekindustrie kan zich in de tussentijd alvast voorbereiden op de ongetwijfeld immense gevolgen.

Drake lost Google af

Kun je niet wachten om je eigen muziek te genereren middels kunstmatige intelligentie? Dan is er een iets minder indrukwekkend alternatief, dat desalniettemin wel voor hilarische resultaten zorgt. Je kunt nu namelijk Drake over alles laten rappen wat je maar wil:

Google

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.