Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Quentin Tarantino koopt historische bioscoop en onthult Rambo-plannen

Quentin Tarantino heeft niet alleen nog meer plannen voor zijn laatste film onthuld, maar kocht de afgelopen weken ook nog eens een historische bioscoop.

Ondanks dat hij vergeleken met regisseurs als Martin Scorsese en Ridley Scott nog hartstikke jong is, vindt Quentin Tarantino het wel mooi geweest.

Quentin Tarantino gaat met pensioen

De Pulp Fiction-regisseur heeft nog talloze ideeën voor nieuwe filmprojecten, maar houdt het desalniettemin bij nog één laatste blockbuster. En dan is het klaar.

Niet omdat hij geen inspiratie meer heeft. Tarantino baseert zijn keuze juist op de carrières van veel van zijn idolen. De regisseur is naar eigen zeggen op een punt beland waarna het alleen maar bergafwaarts zal gaan, wat de kwaliteit van zijn output betreft.

Onlangs benadrukte hij zijn plannen nog tijdens een interview. Ja, hij gaat echt stoppen. Gelukkig hoeft de 58-jarige regisseur zich niet te gaan vervelen.

Boek en… twee bioscopen

Ondanks bracht hij zijn eerste boek uit, gebaseerd op Once Upon a Time in Hollywood. Ondertussen is hij niet eigenaar van één, maar sinds deze week twee klassieke bioscopen.

Hij kondigde begin deze week namelijk aan dat hij het Vista Theatre in Los Angeles heeft gekocht. Even verderop had hij al het New Beverly Cinema in handen. De cinefiel is daarmee eigenaar van twee historische locaties.

Golden Age of Hollywood

Tarantino verwacht er niet rijk mee te worden. Hij wil juist de geschiedenis, de Golden Age of Hollywood, in stand houden. Zodat ook een nieuwe generatie, die opgroeit met streamingdiensten, kan ervaren hoe het vroeger ging.

De regisseur maakte zijn aankoop bekend tijdens de Armchair Expert-podcast. Daar legde hij ook uit dat hij de Vista rond kerstmis wil openen. Ook wil hij er niet zomaar films draaien. Hij wil er titels vertonen die echt op film zijn opgenomen. Geen moderne digitale grappen dus.

“Toen we de New Beverly ongeveer twee weken geleden, in juni, openden, waren alle shows uitverkocht. En ik zal hier één ding aankondigen dat mensen nog niet weten: ik heb de Vista gekocht. We gaan het waarschijnlijk rond de kerst openen. En nogmaals, alleen film. Maar het zal geen revival-ding zijn – we zullen nieuwe films laten zien die uitkomen als ze ons de fysieke film-versie geven, we zullen nieuwe dingen laten zien. Het zal niet zijn zoals de New Beverly, de New Beverly heeft zijn eigen sfeer. De Vista is een soort kroonjuweel. Dus het zullen de beste prints zijn, we zullen oudere films vertonen, maar het zullen oudere films zijn die je veertien dagen kunt laten draaien.”

Daad bij het woord

Tarantino is net zoals Christopher Nolan al langer kritisch op de inmenging van bedrijven in de filmindustrie, met name de manier waarop gigantische theaterbedrijven en franchise-blockbusters het marktaandeel van onafhankelijke podia en filmmakers kannibaliseren.

In plaats van enkel te klagen bewijst de filmmaker nu met zijn twee aankopen dat hij ook echt de daad bij het woord wil gaan voegen en de klassieke bioscoopindustrie wil beschermen. Helaas hebben we daar in Nederland vooralsnog niks aan. Maar toch, het is sympathiek: je passie niet alleen ervaren in je eigen privé-bioscoop, maar anderen er ook van mee laten genieten.

De grote vraag die overblijft is: wat wordt zijn laatste film dan? Geruchten wijzen al tijden op een Star Trek-project, maar recentelijk toonde Tarantino tijdens interviews ook interesse in een Kill Bill 3.

Rambo-remake (met cast!)

Daar kwam deze week nog een titel bij: First Blood. Ja, de Rambo-film. Tarantino was te gast in de The Big Picture-podcast, waar hij aangaf dat hij dolgraag nog een keer een remake uit zou willen brengen van First Blood.

Dan zou hij zich baseren op het originele boek, dat volgens de regisseur compleet anders is dan wat we in de eerste Rambo-film te zien kregen.

Sterker nog, hij heeft al een droomcast: “Ik zou het boek verfilmen. En Kurt Russell zou dan de sheriff spelen, en Adam Driver Rambo. Elke keer als ik het boek lees valt het weer op hoe fantastisch de dialogen zijn. De film zou zo goed zijn.”

De beste Rambo-films

Daar voegde de regisseur ook nog eens aan toe dat hem is aangeboden om een film-remake te maken van Westworld. Je merkt het al: Quentin Tarantino heeft keuze genoeg. Sowieso: de allerlaatste film van een regisseur van zijn formaat zal altijd scoren. De vraag is: op wat voor noot wil hij eindigen? Daar kan hij gelukkig nog lang over nadenken terwijl hij klassieke bioscopen redt.

In de tussentijd vind je hieronder de beste Rambo-films tot nu toe:

First Blood tot Last Blood: de 5 Rambo films, van slechtst naar best

The PlaylistArmchair Expert

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.