Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

First Blood tot Last Blood: de 5 Rambo films, van slechtst naar best

Sylvester Stallone werd beroemd dankzij de eerste Rocky, het begin van een lange carrière. Wat weinig mensen anno 2019 echter weten, is dat de Rambo franchise bijna zijn carrière ten onder liet gaan.

Rambo en Stallone: het ging bijna mis

De op een boek uit 1972 gebaseerde franchise begon met First Blood, een film die aanvankelijk een stuk grimmiger was. Het hoofdpersonage, John Rambo, was in de eerste versie een stuk minder sympathiek. Stallone was nog niet in the picture. Hoewel we nu direct zijn gezicht voor ons zien als we aan Rambo denken, was het eerst de bedoeling dat Steve McQueen de rol zou gaan vertolken.

Hij bleek te oud te zijn, waarna men Dustin Hoffman overwoog. Pas toen Stallone interesse toonde veranderden de plannen compleet. Opeens was Rambo een geteisterde doch sympathieke oorlogsheld. Daarmee was de missie echter nog niet geklaard. De eerste cut van First Blood duurde drie uur en was volgens Stallone verschrikkelijk slecht. Een ramp zelfs.

Sterker nog, de acteur bood aan om de film te kopen zodat niemand het eindresultaat te zien zou krijgen. Uiteindelijk wist hij een nieuwe cut op tafel te toveren, slechts 92 minuten lang. Dat is de film die in 1982 de bioscopen in stormde en tot gigantisch succes leidde. Het succes dat ervoor zorgt dat we bijna veertig jaar later een vijfde Rambo film te zien krijgen. We maken de balans voor je op: wat zijn de hoogte- en dieptepunten van de Rambo-serie?

5. Rambo: First Blood Part II (1985)

Waar Rambo in de eerste film nog een getraumatoseerde veteraan is die terugkeert naar Amerika, zet regisseur George P. Cosmatos in First Blood Part II een grote oorlogsheld neer. Van de filmposters tot de voorkant van de DVD: de toon van de franchise werd met deze film volledig aangepast. Slow-mo shots van trillende spieren, bazooka’s, blote basten: het is compleet over de top zoals je gewend bent van de jaren tachtig.

Het is heerlijk popcornvermaak, maar de subtiliteit van de eerste film is ver te zoeken. Een matige doch verslavende guilty pleasure, zullen we maar zeggen. Wist je trouwens dat de regisseur van First Blood Part II de vader is van Panos Cosmatos, de regisseur van Mandy met Nicolas Cage?

Rambo: First Blood Part 2 (1985) – Trailer (HD)

Rambo: First Blood Part II (also known as Rambo II or First Blood II) is a 1985 action film directed by George P. Cosmatos and starring Sylvester Stallone. The screenplay was by Stallone and James Cameron. A sequel to 1982’s First Blood, it is the second installment in the Rambo series, with Stallone reprising his role as Vietnam veteran John Rambo.

4. Rambo: Last Blood (2019)

Voor Rambo: Last Blood geldt eigenlijk hetzelfde als voor First Blood Part II: de actie is over de top en vermakelijk, maar daar blijft het ook bij. De eerste Rambo was volledig origineel, maar sindsdien hebben franchises als Taken en The Expendables keer op keer hetzelfde trucje neergezet. Last Blood voelt meer als een kopie van die formule dan een waardige afsluiter van de franchise.

Rambo neemt het op tegen een Mexicaanse gang, die zijn nichtje hebben ontvoerd. De actie is strak, bruut en prima in orde, maar wel op een dertien in een dozijn manier. Het had ook Taken 6 kunnen zijn, bijvoorbeeld. Dat is prima voor een tussendoortje, maar niet de waardige afsluiter waar fans op hoopten.

RAMBO 5: LAST BLOOD Official Trailer (2019) Sylvester Stallone, Action Movie HD

RAMBO 5: LAST BLOOD Official Trailer (2019) Sylvester Stallone, Action Movie HD Subscribe to Rapid Trailer For All The Latest Movie Trailers! ▶ https://goo.gl/dAgvgK Follow us on Twitter ▶ https://goo.gl/8m1wbv Rambo goes up against a Mexican cartel in what’s reported to be his last adventure. © 2019

3. Rambo (2008)

Rambo is de eerste film uit de franchise die geregisseerd is door Stallone, en ook de aftrap van de hype die ons ook The Expendables heeft gebracht. Men was in 2008 terecht zeer sceptisch: waarom zou je de franchise terugbrengen?

Stallone geeft op brute wijze antwoord op die vraag door een extreem gewelddadige achtbaan neer te zetten. Ontploffende hersenen, lichamen die in de rondte vliegen: het zijn actiescènes die in 1988 simpelweg niet mogelijk waren. Je ziet duidelijk dat de acteur volop aan het genieten is.

Rambo (2008) – Official Trailer – Sylvester Stallone Action Movie HD

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://bit.ly/1QyRMsE Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Rambo (2008) Official Trailer – Sylvester Stallone Action Movie HD In Thailand, John Rambo joins a group of mercenaries to venture into war-torn Burma, and rescue a group of Christian aid workers who were kidnapped by the ruthless local infantry unit.

2. Rambo III (1988)

Tegenwoordig is het doodnormaal dat je voor een fatsoenlijke actiefilm honderden miljoenen dollars nodig hebt. Anno 1988 zag Hollywood er compleet anders uit: Rambo III was toen de duurste film ooit, met een budget van… 63 miljoen dollar.

De subtiliteit van de eerste film is ver te zoeken, maar daar krijg je wel een absurd gespierde Stallone en een heerlijk corny plot voor terug. Rambo gaat namelijk terug naar Afghanistan om zijn mentor te redden, uit de handen van de Sovjets. Ook een aanrader: Hot Shots! Part Deux, een parodie van deze film die misschien nog beter is.

Rambo III (1988) – Trailer (HD)

Rambo III is an American action film released on May 25, 1988. The film depicts fictional events during the Soviet war in Afghanistan. It is the third film in the Rambo series following First Blood and Rambo: First Blood Part II.

1. First Blood (1982)

Het is een beetje cliché, maar we kunnen er echt niet omheen: First Blood is de beste Rambo film. Althans, wat ons betreft. Je kunt het je nu bijna niet voorstellen, maar destijds werd het als een groot risico gezien om Stallone te casten. Dat is niet zo vreemd, gezien al zijn films behalve de Rocky-franchise vrij hard flopten.

We zijn blij dat ze het toch hebben gedaan, want het resultaat is nog steeds fantastisch. Het grote verschil met de rest van de serie is dat de focus op de suspense ligt, niet op de actie. Bovendien is er een emotionele ondertoon die de film ondanks alle actie unieke diepgang geeft. Stallone zet een verrassend kwetsbare, getraumatiseerde oorlogsveteraan neer.

Alleen al de speech aan het einde illustreert op treffende wijze hoe gedesillusioneerd velen uit Vietnam terugkeerden. Helaas ruilden de sequels stuk voor stuk die subtiliteit in voor een hersenloos blockbuster-sausje. Dat heeft uiterst vermakelijke actiefilms opgeleverd, maar First Blood blijft de film die blijft hangen. De rest verdwijnt al snel in de bak met over de top actiefilms die Hollywood elk jaar over het hek gooit.

First Blood (1982) – Trailer (HD)

First Blood is a 1982 action film directed by Ted Kotcheff, co-written by and starring Sylvester Stallone as John Rambo, a troubled and misunderstood veteran, with Sheriff Will Teasle (Brian Dennehy) as his nemesis and Colonel Samuel Trautman (Richard Crenna) as his former commander and only ally.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.