Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Quentin Tarantino pareert kritiek en bevestigt wat fans al vreesden

Gaat Quentin Tarantino na jaren aan claims toch echt stoppen als filmmaker? In een nieuw interview is hij duidelijk over zijn plannen.

Quentin Tarantino roept al jaren dat hij met pensioen gaat. Althans, wat zijn glansrijke loopbaan als filmmaker betreft. Hij bracht onlangs nog de eerste trailer uit voor zijn vervolg van Once Upon a Time in Hollywood. Inclusief scènes die we nog niet eerder hebben gezien.

Quentin Tarantino: te jong om te stoppen?

Fans weigeren dan ook te geloven dat Tarantino echt een stip gaat zetten achter zijn carrière als regisseur. Hij is immers nog maar 58 jaar oud. Kijk naar legendes als Martin Scorsese en Ridley Scott, die beide rond de tachtig zijn maar nog steeds ambitieuze filmprojecten afleveren.

Wat dat betreft zou de Pulp Fiction-regisseur nog minstens twintig jaar vooruit kunnen, zou je zeggen. Dat kreeg Tarantino ook te horen van Bill Maher, die de filmmaker interviewde. Tarantino was te gast bij de presentator om zijn nieuwe boek te promoten, een novelization van Once Upon a Time in Hollywood.

Maher merkte op dat hij “veel te jong is om te stoppen.” Dat maakt volgens Tarantino echter niet uit. Voor filmliefhebbers die stiekem hoopten dat de regisseur gewoon door gaat met het maken van films, heeft de regisseur slecht nieuws. Hij benadrukte nogmaals zijn volgende film echt zijn laatste wordt.

Black Widow-trailer onthult superschurk met leger aan Widows

Escape from Alcatraz

Iets wat Maher direct bestempelde als “nonsense.” Volgens de presentator was Once Upon a Time in Hollywood juist een hoogtepunt, en zijn “favoriete film tot nu toe.” Oftewel, als het aan de beroemde talkshowhost ligt, is Tarantino nog lang niet over zijn hoogtepunt heen.

Uit het antwoord van de regisseur op die opmerking blijkt hoe bloedserieus hij is. Het met pensioen gaan is niet een stukje fantasie. Hij wil stoppen at the top of his game en op basis van zijn kennis van de filmgeschiedenis trekt hij de conclusie dat hij dat punt al heeft bereikt.

Hij haalde Don Siegel aan als voorbeeld. Na Escape from Alcatraz, zijn oerdegelijke klassieker uit 1979, leverde Siegel nog twee slechter ontvangen films af. “O God! Als hij in 1979 zijn carrière had beëindigd toen hij Escape from Alcatraz deed, wat een laatste film! Wat een mic drop! Maar hij maakte er nog twee, en je merkte dat ie er niet echt in zat ”

En Reservoir Dogs dan?

Afhankelijk hoe je het bekijkt is het slechte nieuws dus meer dan duidelijk: Tarantino gaat echt stoppen.

Zijn laatste film gaat in ieder geval niet de reboot van Reservoir Dogs zijn, die hij naar eigen zeggen wel overwogen heeft. De regisseur heeft op het internet gelezen dat zijn fans daarop hoopten. “Ik vind dat de film echt zijn tijd vangt, daar heb ik niks aan toe te voegen. Dus ik ga het niet doen, internet. Maar ja, ik heb er wel over nagedacht.”

We kunnen dus in ieder geval nog één keer op een originele, nieuwe film van Quentin Tarantino rekenen. En ach, met een beetje geluk is zijn nieuwe boek het begin van een glansrijke carrière als schrijver, en voelt hij zich uiteindelijk toch nog geroepen zijn eigen werk te verfilmen. Je weet maar nooit! Check hieronder het complete interview:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.