Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 6 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Nederlandse’ oorlogsfilm in prestigieuze top 10 na bios-première

Eerder werd Quo vadis, Aida? al genomineerd voor een Oscar, nu wordt de deels Nederlandse Srebrenica-film geprezen door de Amerikaanse pers. De film met Raymond Thiry als commandant Rob Franken draait nu in de bioscoop en moet je gezien hebben.

Zo is de Srebrenica-film Quo vadis, Aida? door het gezaghebbende Amerikaanse magazine The Hollywood Reporter uitgeroepen tot een van de belangrijkste titels van het afgelopen halfjaar. De film behoort volgens de kenners tot een van de tien beste filmproducties van 2021 tot nu toe. Het blad maakt na zes maanden altijd een tussenstand op.

Srebrenica-film nu in de bioscoop

De film ontving de afgelopen maanden verscheidene prijzen en werd genomineerd voor een Oscar. Quo vadis, Aida? vertelt over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7.000 moslimjongens en -mannen het leven. Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Juda Goslinga en Reinout Bussemaker spelen belangrijke bijrollen.

Quo vadis, Aida? draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen. Andere titels in het lijstje zijn de multiculturele musical In the Heights, die ook nu te zien is in de bioscopen, en het Zuid-Afrikaanse lhbti-drama Moffie. De film over een Zuid-Afrikaanse soldaat die begin jaren tachtig zijn best doet om zijn homoseksuele emoties te onderdrukken, is in Nederland te zien via Pathé Thuis.

Grotendeels Nederlandse cast in Quo vadis, Aida?

In de Srebrenica-film spelen veel Nederlanders mee. Zo vertolkt Raymond Thiry de rol van commandant Rob Franken. De andere Nederlandse acteurs in Quo vadis, Aida? spelen ook allemaal militairen. Teun Luijkx vertolkt de rol van kapitein Mintjes, Joes Brauers speelt soldaat Boudewijn, Reinout Bussemaker kolonel Dr. Robben, Sanne den Hartogh soldaat Ils en Micha Hulshof majoor De Haan. Daarnaast spelen Juda Goslinga en Job Raaijmakers respectievelijk luitenant Rutten en adjudant Rave. Bekijk de hele cast hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.