Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 mrt 2021
Leestijd: 1 minuut

Deels Nederlandse oorlogsfilm genomineerd voor Oscar

De Bosnische oorlogsfilm Quo Vadis, Aida? is genomineerd voor een Oscar. In de film spelen onder anderen de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker, Juda Goslinga en Joes Brauers.

De film is voor een groot deel geproduceerd door het Nederlandse bedrijf N279 Entertainment.

Quo Vadis, Aida? met Raymond Thiry gaat voor Oscar

De film Quo Vadis, Aida speelt zich af in Bosnië, tijdens de afschuwelijke Joegoslavische oorlog van de jaren 90. Het is 1995 als VN-tolk Aida haar familie probeert te redden, nadat het leger van de Republika Srpska de stad Srebrenica heeft ingenomen, voorafgaand aan een groot bloedbad in de stad. Haar familie behoort tot de duizenden burgers die onderdak zoeken in het VN-kamp. Als insider bij de onderhandelingen heeft Aida toegang tot cruciale informatie die ze moet interpreteren.

Ruim 30.000 Nederlandse militairen dienden sinds 1995 in voormalig Joegoslavië, om de troepen van de VN te versterken. De Dutchbatters spelen dan ook een grote rol in de voor een Oscar genomineerde film. Raymond Thiry speelt commandant Rob Franken. De andere reeks Nederlandse acteurs spelen ook allemaal militairen. Bekijk de volledige cast hier. De Bosnische film maakt kans op een Oscar voor beste internationale film.

Nederlandse documentaire

Een andere Nederlandse inzending voor de Oscar was de documentaire They Call Me Babu. Deze Nederlandse documentaire over het koloniale Nederlands-Indië heeft het echter niet geschopt tot een nominatie. Lees en bekijk hier meer over de documentaire.

Mank

Mank is wat betreft de nominaties de grote winnaar. De film regisseur David Fincher is de absolute favoriet tijdens de uitreiking en maakt in tien categorieën kans op een Oscar.

De volledige lijst met nominaties bekijk je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.