Stijn Kuster
Stijn Kuster Liefde & Seks 16 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Door deze Tinder-functie date je nooit meer een crimineel

Een ‘foute’ man of vrouw daten door een ontmoeting via Tinder is in de toekomst verleden tijd. De dating-app gaat door middel van een achtergrondcheck controleren of dates een crimineel verleden hebben.

De moederonderneming van Tinder (Match Group) heeft geïnvesteerd in Garbo, een organisatie die de achtergrond van mensen checkt.

Garbo pakt Geweld en misbruik aan

Door de samenwerking tussen Tinder en Garbo moet daten veiliger worden. De organisatie biedt informatie over eventuele gewelds- of misbruikincidenten die in het verleden hebben plaatsgevonden bij een match.

Garbo komt aan deze informatie door openbare registers en rapporten van allerlei soorten misdrijven en veroordelingen te bundelen. Doordat de organisatie geen winstoogmerk heeft en de informatie geen geld kost, kan Garbo de informatie goedkoop aanbieden aan bijvoorbeeld Tinder. Door deze informatie openbaar te maken kun je overwegen of het wel zo slim is om naar die ene date te gaan.

Scoren op Tinder? Ga voor klimaatverandering!

Volgens het bedrijf hebben vrouwen veel te lang te maken gehad met belemmeringen voor deze veiligheidsinformatie. Deze belemmering wil Garbo wegnemen. Echter wordt de functie volgens The Verge niet gratis. Hoeveel zo’n achtergrondcheck kost, is nog niet bekend.

Tinder-date met crimineel verleden tijd

Garbo sluit informatie met betrekking tot drugsbezit en verkeersovertredingen uit. Andere arrestaties, veroordelingen en geweldsmisdrijven worden door middel van de check aangevinkt bij mensen met een crimineel verleden. Daarvoor is de naam en een telefoonnummer genoeg, volgens Garbo. De organisatie is opgericht door Kathryn Kosmides, een slachtoffer van gendergerelateerd geweld. Hoe Tinder de informatie van tientallen miljoenen gebruikers precies gaat vormgeven is nog de vraag.

Valentijnsdag-inspiratie: 5 dates die volledig avondklok-proof zijn

Tinder is de eerste app die deze functionaliteit krijgt, maar later moeten ook datingapps als OKCupid en Hinge over de functie gaan beschikken. Match Group begint de aankomende maanden met testen in Amerika en verwacht dit jaar nog de functionaliteit op Tinder. Wanner Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.